De steenuil in de Vlaamse Ardennen

steenuiltje

Voor steenuilen zijn de Vlaamse Ardennen van uitzonderlijk belang. Dit kleine uiltje vindt in ons landschap het ideaal leefgebied. Met het steenuilenproject hebben we een extra stap gezet om de toekomst van deze soort veilig te stellen, onder andere door het plaatsen van steenuilnestkasten op geschikte locaties. Wie zo'n nestkast plaatste ontving ook een steenuil-schildje met huisnummer, want als eigenaar mag je best trots zijn op de inspanning die je voor de steenuil doet. Daarnaast willen we iedereen warm maken voor de steenuil, de ideale ambasadeur voor natuur én landschap in de Vlaamse Ardennen. Een brochure, een tentoonstelling en een steenuilbier dragen hier toe bij. Dit steenuilbiertje is de laagdrempelige manier bij uitstek om de steenuil in de aandacht te brengen.

Het leaderproject 'Steenuilen in de Vlaamse Ardennen' is ondertussen officieel beëindigd, maar vanzelfsprekend kun je nog allerlei zaken doen om de steenuil extra kansen te geven: 

  • plant een boom : Elk najaar kun je via onze boomplantactie hagen, struiken en/of hoogstammige (fruit)bomen aankopen. Door die aan te planten biedt je de steenuil een geschikte leefomgeving. Bovendien zijn voor dergelijke aanplantingen vaak subsidies mogelijk via de gemeente. 
  • plaats een steenuilenkast: De voorbije jaren werden al honderden nestkasten voor de steenuil opgehangen in de Vlaamse Ardennen, maar het blijft nuttig om er op geschikte locaties nog extra bij te plaatsen. Alle info die je nodig hebt om zelf zo'n uilenkast te bouwen en te plaatsen vind je hier: Bouw een steenuilenkast (pdf bestand, bron http://www.landschapwerkgroepabcoude.nl)
    Heb je zelf een nestkast geplaatst? Laat het ons weten (info@rlva.be
     of 055/20.72.65), zo kunnen we de evolutie van het steenuilenbestand in onze streek van nabij opvolgen. 
  • Elk jaar worden de door ons geplaatste nestbakken gecontroleerd door vrijwilligers. Wil je hieraan graag meewerken? Meld je dan aan als vrijwilliger: (info@rlva.be of 055/20.72.65)
  • Meer weten over de steenuil? Download onze educatieve fiche (gericht op basisscholen) of bezoek onze reizende steenuiltentoonstelling (de huidige locatie vind je in de activiteitenkalender).

 

 leader logo

Het Europees LandbouwFonds voor PlattelandsOntwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

meer informatie over LEADER vind je op www.leadervlaamseardennen.be.