over de Vlaamse Ardennen

werkingsgebied RLVA

de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen liggen in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. Het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen omvat negentien gemeenten: Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. Door het toetreden van deze gemeenten tot het regionaal landschap stemt deze afbakening niet volledig meer overeen met de landschappelijk heuvelige streek, die oorspronkelijk als Vlaamse Ardennen beschouwd werden. De totale oppervlakte van het werkingsgebied bedraagt 78986 ha of zo'n 790 km2.

Natuur en Landschap

Het heuvelend en glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen is het gevolg van een langdurig geologisch proces. Het resultaat is een steeds variërend landschap, dat aan de oorsprong ligt van een waaier aan biotopen: beekecosystemen met bronbossen en broekbossen, getuigenheuvels met eiken-berkenbossen en eiken-beukenbossen, open kouters en riviervalleien. Daarnaast vind je ook heel wat kleine landschapselementen met streekeigen bomen en struiken die van groot belang zijn voor de aanwezige dieren. 
Verspreid in het landschap vind je dan ook heel wat natuurgebieden en natuurreservaten die een bezoek meer dan waard zijn. 

steenuil
© Vilda - Rollin Verlinde
eikelmuis
© Vilda - Rollin Verlinde
bospad
© Vilda - Jeroen Mentens

Wandelen en fietsen

De Vlaamse Ardennen zijn bij uitstek geschikt om te wandelen of te fietsen en ondertussen de streek - en de streekproducten - beter te leren kennen. Op de website van Toerisme Vlaamse Ardennen vind je een up-to-date overzicht. Een overzicht van activiteiten rond natuur en landschap vind je op onze activiteitenkalender.

op natuurwandeling
© RLVA - Bart
op de fiets!
© Vilda - Yves Adams
verwondering
© Vilda - Jeroen Mentens