Paard in het landschap

De laatste decennia is het aantal paarden in Oost-Vlaanderen sterk toegenomen. Jammer genoeg gaat dit vaak gepaard met versnippering, degradatie en verrommeling van het landschap en een achteruitgang van natuur- en omgevingskwaliteit.

Daar wil het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, samen met de twee andere Oost-Vlaamse regionale landschappen Meetjesland en Schelde-Durme, iets aan doen! Daarom startten de drie regionale landschappen van Oost-Vlaanderen in november 2018 het plattelandsontwikkelingsproject ‘Paard in het Landschap’. Dit project loopt tot april 2021.

ruiters op pad

Via het project willen we het bewustzijn van natuur-, landschaps- en milieuwaarden bij paardenhouders en andere betrokkenen verhogen, hen daarover informeren en concreet op weg helpen met praktisch advies en hen inspireren met goede praktijkvoorbeelden.
Anderzijds willen we streven naar een duurzame, natuurvriendelijke en landschappelijk waardevolle inpassing van bestaande paardenhouderijen in het omliggende landschap. Hierbij schenken we aandacht aan een variatie in kleine landschapselementen, passende infrastructuur en het versterken van de biodiversiteit, met de focus op het verhogen van de ecologische graslandwaarde van paardenweides en -hooilanden.
Op deze manier wordt de toename van het aantal paardenhouders in Oost-Vlaanderen en specifiek in de Vlaamse Ardennen aangegrepen als een kans voor landschapszorg en voor het verhogen van de biodiversiteit en het milieubewustzijn, wat ook het welzijn van de paarden ten goede komt.

Heb je interesse om jouw paardenhouderij duurzaam en natuurvriendelijk te integreren in het omliggende landschap of had je graag wat meer info ontvangen over het project, neem dan contact op met Tine Degezelle (tine[punt]degezelle[at]rlva[punt]be) of op het nummer 055/ 20 72 65.

 

Bevraging

Wil jij ons helpen om de paardenhouderij in Oost-Vlaanderen beter in beeld brengen? Neem dan zeker ook even de tijd om dit online vragenlijstje in te vullen. Het duurt slechts enkele minuten. Alvast bedankt!

 

Startmomenten

Om het project voor te stellen, verwelkomen de 3 regionale landschappen in Oost-Vlaanderen jou graag op 1 van de 6 startmomenten:

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen:

• 26/03 (20-22u) OC Sint-Vaast; Oudstrijdersstraat 89, 9700 Oudenaarde

• 30/04 (20-22u) OC Strijpen; Sint-Andriessteenweg 163, 9620 Zottegem

Regionaal Landschap Schelde-Durme:

• 2/04 (20-22u) Paardenmelkerij ’t Kattenheye; Lagen Heirweg 9, 9270 Laarne

• 29/04 (20-22u) Manege Paddock; Groenstraat 28, 9250 Waasmunster

Regionaal Landschap Meetjesland:

• 28/03 (20-22u) RLM Kantoor; Marktstraat 10, 9990 Maldegem

• 23/04 (20-22u) Raadzaal Lovendegem; Kasteeldreef 72, 9920 Lovendegem

Het programma ziet er als volgt uit:

• 20 uur: verwelkoming

• 20.15 uur: uiteenzetting 'Het Paard & Paardensector Vlaanderen'

• 21 uur: voorstelling project 'Paard in het Landschap'

• 21.30 uur: nabespreking

Deelname is gratis. Inschrijven voor de startmomenten in Oudenaarde en Zottegem kan via dit online formulier 
Inschrijven voor deelname aan de startmomenten in het Regionaal Landschap Meetjesland en in het Regionaal Landschap Schelde-Durme kan via www.rlm.be respectievelijk www.rlsd.be.

Meer over Plattelandsontwikkeling op: www.vlaanderen.be/pdpo

Met de steun van ELFPO