de kerkuil

kerkuilDe kerkuil is een zogeheten cultuurvolger, die graag broedt in kerktorens, oude schuren en andere gebouwen in het landelijk gebied.

 

Kerkuilen maken zelf geen nest, ze maken vaak gebruik van een platte ondergrond waar ze hun eieren tussen de braakballen neerleggen. Maar ze maken ook graag gebruik van speciale nestkasten.

 

 

kerkuilen in de Vlaamse Ardennen

RLVA plaatst en onderhoudt, samen met enthousiaste vrijwilligers, al meer dan 10 jaar nestkasten voor kerkuilen in de Vlaamse Ardennen. Door het plaatsen van deze kerkuilnestkasten en het aanplanten van streekeigen groen (leefplaats voor de prooidieren van de kerkuil) probeert RLVA deze dieren aan een geschikte nestplaats in een geschikte leefomgeving te helpen. Dit project van RLVA werd bekroond met een Ford Motor Company Environmental Award.

Ondertussen mogen de broedresultaten in onze regio er best zijn! Overigens doet de kerkuil het in gans Vlaanderen beter: waren er in 1982 nog amper 23 broedlocaties in heel Vlaanderen, dan schatte men anno 2013 dat er weer meer dan 1000 broedparen waren. Dat is mede te danken aan de vrijwilligers die zich inzetten voor het plaatsen en onderhouden van de kerkuilnestkasten. Ook voor de steenuil zijn zo’n vrijwilligers actief. Heb je zin om dit enthousiaste team in de Vlaamse Ardennen te vervoegen en je in te zetten voor het behoud van deze twee prachtige vogelsoorten in de streek? Meld je aan via info@rlva.be of via 055/20.72.65.

 

zelf kerkuilen zien

Wil je de Kerkuil aan het werk zien, dan moet je natuurlijk 's nachts op stap. Je kan blazende uilen tot een kilometer ver horen. In de meeste kerktorens in de regio werd ondertussen een kerkuilenkast geplaatst, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat die ook allemaal bewoond zijn. In het voorjaar, als de volwassen vogels muizen aanbrengen voor de jongen op het nest maak je het meest kans om ze rond de kerktorens aan te treffen.
Braakballen wijzen ook op de aanwezigheid van uilen: een (kerk)uil verslindt zijn prooi met huid en haar en braakt achteraf alle beentjes en haartjes in de vorm van een bal. Vind je in een schuur een hoopje braakballen, dan is er heel veel kans dat er een kerkuil huist.

Er worden geregeld uilenwandelingen georganiseerd door natuurverenigingen in de regio. Neem hiervoor een kijkje bij de activiteitenkalender.
 

Naast ons kerkuilenproject zijn we ook actief rond de Steenuil.

lees meer

kerkuilwerkgroep Vlaanderen

kerkuilwerkgroep Vlaanderen

 

kerkuilkast maken

bouw je eigen kerkuilkast