Fruitbomen, bomen, struiken en hagen: kies voor streekeigen planten!

 

De boomplantactie is een jaarlijkse groepsaankoop voor streekeigen bomen en struiken.
We kiezen bij de boomplantactie voor streekeigen groen. Deze soorten passen landschappelijk goed in de Vlaamse Ardennen en doen het hier van nature goed. Waar mogelijk bieden we daarenboven autochtoon plantgoed aan. Dit zijn streekeigen planten die ook nog eens opgekweekt werden uit zaad dat hier in de streek werd geoogst. Op die manier krijg je materiaal dat beter aangepast is aan onze lokale groeiomstandigheden (klimaat, bodem,…) en daardoor minder gevoelig is aan ziekten.

We werken enkel met leveranciers die het MPS-certificaat (More Profitable Sustainability) met A of A+ label toegekend kregen. Dit zijn kwekers die op een efficiënte en verantwoorde manier omgaan met o.a. meststoffen, fytoproducten, water en energie. Een win-win situatie voor de boomkweker én voor het milieu. Meer info: www.vms-vzw.be.

Wij en onze kwekers stellen alles in het werk om je het plantgoed in goede staat te bezorgen. Wat er na de afhaling met het plantgoed gebeurt valt buiten onze verantwoordelijkheid. RLVA kan dan ook niet verantwoordelijk gesteld worden voor plantgoed dat niet aanslaat.

We leggen momenteel de laatste hand aan de bestelbon 2019. Binnenkort kun je hem hier downloaden. Je vindt hem eind september in je brievenbus bij de RLVA-landschapskrant.


 

Meer info:

Fruit persen:

De meeste appel- en perenrassen kunnen geperst worden. De smaak is voller als je kiest voor een mengeling die niet te rijp is. Combineren met fruit zoals aardbeien, ontpitte kersen, krieken of druiven, rabarber, framboos, bessen en zelfs vlier of rode biet geeft een extra dimensie aan je sap (maximaal 15% ander fruit bij te mengen, vries het in bij de oogst en ontdooi het volledig voor het persen). Rot of beschimmeld fruit kan niet meer verwerkt worden, maar valfruit of lichte aantasting door insecten is geen probleem. Locaties en data vind je op de websites van mobiele persers in de buurt:

http://www.mobielefruitpers.be

http://mobielefruitpers.com

Of ga langs bij een vaste fruitpers, o.a. in Kruishoutem: www.hoogstamboomgaard.be.