Vlaamse Ardennen, 2020 Zes bijzondere houtgestookte ovens zijn gerestaureerd volgens de regels van de kunst en stookklaar. Een levendig netwerk van bakoveneigenaars wisselt kennis en materiaal uit. Meer en meer andere eigenaars van ovens hebben zich hierbij aangesloten. Rond iedere bakoven heerst een bedrijvigheid van mensen die graag bakken, koken, stoken, hout kappen, bussels maken... Plaatselijke boeren leveren graan, gemalen in de molen even verderop. Hout komt uit het bos ernaast, de broden vinden hun weg in de buurt. Groepen bezoekers, groot en klein, delen in het werk, de kennis en de baksels. De verzamelde kennis en herinneringen zijn voor iedereen toegankelijk via een databank. Er zijn feesten rond de houtoven met geutelingen of mattentaarten met veel buren en toeristen en genoeglijke avonden met enkele mensen, verhalen en veel stiltes terwijl de broden bakken.

Het project ‘Vuur doet Leven!’ wil dit alles tegen 2020 realiseren.

‘Vuur doet Leven!’ is een initiatief van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.

Wie NU de knepen van het kappen, stoken, bakken... wil kennen, kan terecht bij Vormingplus. De komende twee jaar staan er allerlei cursussen op stapel zie www.vormingplus-vlad.be. Je vindt ze ook terug in de activiteitenkalender.

Heb je een houtoven of wil je er een herstellen of bouwen, meld je aan bij Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Wil je een handje toesteken bij houtovens van anderen, volg ‘Vuur doet Leven!’ op facebook. We publiceren geregeld activiteiten die openstaan voor alle geïnteresseerden.

Wil je op de hoogte blijven of meewerken aan het project 'Vuur doet Leven!' ? Vul dan je gegevens in via deze link en laat weten welke bijdrage je wil leveren. Je kunt 'Vuur doet Leven' ook volgen via https://www.facebook.com/VuurDoetLeven

vuur doet leven

 

De provincie Vlaams-Brabant en het Museum voor Oudere Technieken schreven ‘Bouwen om te bakken’, een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens. Meer informatie hierover op www.vlaamsbrabant.be/bakovens

contact:
Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen – tel. 055/207265 – info@rlva.be – Griet Dewitte en Anne Hollevoet
Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender – tel. 09/3302130 – vlad@vormingplus.be - Jos Gyssels en Yves Van Reusel

logos