Speelnatuur

Speelnatuur is een stuk natuur waarin sport, spel en ontmoeten mogelijk zijn. De omgeving verbindt natuurlijke materialen met inheemse beplanting en daagt als zodanig kinderen uit om te spelen en te ontdekken. Traditionele speeltoestellen horen hier niet thuis, wel maken we gebruik van speelaanleidingen die de fantasie en creativiteit van kinderen en jongeren prikkelt. Zo kan er gespeeld worden op en tussen slingerende paadjes, boomstammetjes, struiken, bosjes, zand en water. 

 

Buiten spelen in de natuur is daarom goed voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind. Ze ontmoeten andere leeftijdgenoten, er is meer ruimte om te bewegen en ze worden heel creatief met de meest inventieve bouwsels als resultaat.

 

Sinds 2013 bouwt het regionaal landschap mee aan leuke speelzones in de streek: 

  • In Maarkedal (Puttene) en Kruishoutem (Marolle) werden op gemeentelijke terreinen echte natuurspeelzones gecreëerd. 
  • Op de Diggiehoeve in Brakel en in het speelbos in Zingem werd een wilgentunnel opgebouwd.
  • Horebeke heeft met "Het Koekoeksnest" een plek speelnatuur in een prachtig landschappelijk decor.
  • In Everbeek-Boven, deelgemeente van Brakel, werd er in samenspraak met de bewoners en de kleuterschool een stukje speelnatuur ontworpen.
  • Deftinge heeft sedert midden 2021 een uitdagend buurtpark met speelnatuur in het centrum van de gemeente. 

 

Wat kan je zelf doen?

Wil je je eigen tuin natuurlijker, avontuurlijker en kindvriendelijker maken? Bijvoorbeeld met een insectenhuis, een minivijver, een natuurlijke zithoek, een wilgenhut, een eetbare tuin, een zelfgebouwde totempaal, een bloemenweide, een boomhut, nestkastjes…? Op deze site vind je alle concrete stappen.

 

Wil je mee ijveren aan speelnatuur in je schoolomgeving of in je buurt, dan vind je hier meer inspiratie:

 

Weg met de Nintendo’s, die vuile speelkleren aan en we zien elkaar op het natuurspeelplein!

 

 

De opbouw van know how rond speelnatuur is mogelijk dankzij de financiering vanuit het Leaderproject “Scharrelkids” in samenwerking met onze partner Centrum voor Natuureducatie.

logo leader