Vleermuizen in de Vlaamse Ardennen



Delen

Vleermuizen

Vleermuizen zijn Europees beschermd, maar toch hebben ze het niet gemakkelijk. Nochtans zijn het nuttige, natuurlijke insecteneters. Ze helpen ons met het bestrijden van plaaginsecten zoals muggen en insecten die hout of landbouwgewassen aantasten. Helaas gaat het met de meeste vleermuissoorten niet zo goed. De versnippering van de open ruimte en het dichtmaken en isoleren of afbreken van oudere gebouwen maken het steeds moeilijker voor vleermuizen om voedsel te vinden, te schuilen, jongen groot te brengen en te overwinteren. 

Daarom zetten we ons samen met zowel private partners als gemeenten in voor deze tot de verbeelding sprekende zoogdieren. We werken aan de opwaardering van hun leefgebied, door zomerverblijfplaatsen (zoals kerkzolders) en winterverblijfplaatsen (zoals ijskelders, bunker) geschikter te maken en door kleine landschapselementen aan te leggen (zoals heggen of bomenrijen).

 

© RLVA - Bart

Brievenbussen voor vleermuizen

Een voorbeeldactie ten gunste van vleermuizen is het vleermuisvriendelijk maken van kerktorens en -zolders.

Die zijn voor onze vliegende zoogdiertjes een belangrijke zomerslaapplaats en kraamkamer; tegenwoordig worden veel kerktorens afgesloten om overlast door kauwen en duiven te voorkomen. Hierdoor ondervinden ook de vleermuizen (heel wat) moeite om binnen te raken.

Om die euvels te verhelpen, deden we met financiële hulp van het Agentschap voor Natuur en Bos aanpassingswerken aan kerktorens in Louise-Marie, Everbeek-Boven, Vurste, Lede (Kruisem), Eine en Mullem. In enkele gevallen ging het om het plaatsen van ‘brievenbussen’ in de galmgaten van de torens. Langs deze invliegopeningen (zie foto) kunnen vleermuizen de kerktorens weer probleemloos in- en uitvliegen. In andere kerken werden dan weer openingen tussen kerkzolder en binnenschip afgesloten, want uitwerpselen en urine veroorzaken onherstelbare schade aan kerkvloeren en - meubilair. Op die manier zijn kerkbeheerders terug gerust, maar kunnen de dieren wel blijven op hun zolders en torens. In een laatste kerk werd marterwerende uitrusting aangebracht zodat de vleermuizenkolonie kan terugkeren. 

Het regionaal landschap liet de werken uitvoeren op basis van de expertise van onze twee regionale vleermuisexperten Daan en David.