Houtkanten en knotbomen rendabel beheren
Houtkanten en knotbomen geven het landschap van de Vlaamse Ardennen zijn unieke karakter. Ze zijn niet alleen belangrijk voor biodiversiteit, maar spelen ook een rol in klimaatbestendigheid en erosiebestrijding. Toch verdwijnen ze steeds vaker, omdat het onderhoud veel tijd en geld kost.
Met Van Tronk tot Snipper willen we daar verandering in brengen. Dit Leader-project, getrokken door Boerennatuur, onderzoekt hoe het knotten van wilgen economisch haalbaar kan worden, terwijl het snoeihout een nuttige herbestemming krijgt. Geraardsbergen dient als testlocatie, als dit model werkt, kan het uitgebreid worden naar andere regio’s.
Hoe pakken we dat aan?
- Knotten betaalbaar en haalbaar maken
Het onderhoud van knotbomen is tijdrovend en duur. Daarom wordt onderzocht hoe landbouwers financieel en praktisch ondersteund kunnen worden. Dit kan via subsidies, groepsaankopen of samenwerking met gespecialiseerde aannemers die machinaal kunnen knotten.
- Houtsnippers als lokale energiebron
Het snoeihout krijgt een nuttige bestemming in plaats van afval te worden. ILvA verwerkt de houtsnippers voor biomassaketels en verwarmingsinstallaties. Daarnaast kunnen ze dienen als mulchmateriaal bij aanplantingen, strooisellaag in stallen of grondstof voor biochar.
- Een toekomstgericht model
Dit project start als test in Geraardsbergen. De inzichten en resultaten zullen helpen om het systeem verder uit te rollen naar andere gemeentes, zodat meer landbouwers kunnen profiteren van een kostenefficiënt beheer van hun knotbomen en houtige landschapselementen.
Waarom dit project?
Met Van Tronk tot Snipper willen we tonen dat knotbomen geen last hoeven te zijn, maar een kans. Een betaalbaar beheermodel maakt het voor landbouwers en grondeigenaars makkelijker om houtige landschapselementen te behouden en te beheren. Tegelijkertijd dragen we bij aan een duurzamer landschap én een lokale, hernieuwbare energievoorziening.
Dit project is een samenwerking tussen de bedrijfsgilde Geraardsbergen, Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, ILvA, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de Provincie Oost-Vlaanderen en de stad Geraardsbergen. Het wordt meegefinancierd door de Europese Unie, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.