Trage wegen in de Vlaamse Ardennen

Als alternatieve paden voor niet-gemotoriseerd verkeer bieden trage wegen een ideale ontsnappingsroute om je rustig, milieuvriendelijk en veilig doorheen het landschap te bewegen.



Delen

Trage wegen

Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer en landbouwvoertuigen (kerkwegels, loswegen, bospaden, oude spoorbeddingen…). Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Trage wegen vervullen verschillende belangrijke functies in ons landschap: veilig verkeer voor de zachte weggebruiker, recreatie voor buurtbewoners (of toerisme), groene corridors voor dier en plant…. Tegenwoordig maken veel gemeenten werk van hun trage wegen om deze te herwaarderen. Het regionaal landschap bood jarenlang ondersteuning aan gemeentebesturen bij het inventariseren en opmaken van toekomstplannen. Vandaag doet ze dat voor de uitvoering van die plannen op het terrein.

© RLVA - Bart
© Vilda - Yves Adams

Ondersteuning van gemeenten

Binnen onze werking kunnen verschillende ondersteuningspakketten aan gemeenten worden aangeboden. Deze ondersteuningspakketten worden gefinancierd door de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente in kwestie. Met deze pakketten kunnen wij tijd voorzien om op twee sporen te werken.

1. Uitvoeringen

Wanneer een gemeente concrete acties rond herwaardering van trage wegen wil uitwerken, biedt het regionaal landschap hulp. Dat kan gaan over het uitpluizen van de juridische achtergrond van een trage weg, het overleg met betrokken partijen en aangelanden rond heropenstelling, het uitwerken van inrichtingsvoorstellen, de kwaliteitsverbetering van de wegbedding, het maken van kostenramingen, de opvolging van terreinwerken, het voorbereiden van subsidiedossiers,  het opmaken van een onderhoudsplan, het beborden van trage wegen…

2. Wegspotters

Een gemeente kan het project 'Wegspotters' opstarten voor de trage wegen op haar grondgebied. Binnen dit spoor zoeken we vrijwilligers die graag in (eigen) gemeente regelmatig op stap gaan en broodnodig onderhoud of problemen signaleren. We werken met een meldingssysteem op basis waarvan de gemeentediensten actie kunnen ondernemen. (Meer info over wegspotters op: www.wegspotters.be)

In de Vlaamse Ardennen zijn Wegspotters actief in vier gemeenten: Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Zottegem. Mocht je zelf interesse hebben om te helpen aan een kwaliteitsvol tragewegennetwerk in een van deze gemeenten, dan kan je contact met ons of de gemeente opnemen.

Tragewegenplannen in de Vlaamse Ardennen

In alle gemeenten binnen het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen zijn tragewegenplannen opgemaakt. Deze tragewegenplannen vormen een publieksadvies voor het gemeentebestuur om het netwerk op te waarderen of in stand te houden. Zo'n plan bestaat uit een adviesnota, een evaluatiekaart (= de inventarisatie van de huidige toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid) en een wenselijkheidskaart waaraan suggesties voor actie zijn gekoppeld.

Het regionaal landschap of Trage Wegen vzw ondersteunden de meeste gemeenten bij de opmaak hiervan. Ze zijn hier raadpleegbaar: 

© Vilda - Jeroen Mentens