We zorgen samen met jou voor meer groen in je buurt door de aanleg van speelnatuur, buurtparkjes en groene ontmoetingsplekken.
We zorgen samen met jou voor meer groen in je buurt door de aanleg van speelnatuur, buurtparkjes en groene ontmoetingsplekken.
Waar zijn we al aan de slag gegaan? Wat doen we dan precies? En hoe gaan we daarbij tewerk? Hier vind je een korte voorstelling van enkele recente voorbeelden van groene ontmoetingsplekken, speelnatuur en buurtgroen in de Vlaamse Ardennen. Meer weten hierover ? Contacteer ons!
- De groene ontmoetingsplaats aan het station van Sint-Denijs-Boekel
- Een groenblauwe Oase in Haaltert
- De hondenweide in de Rijdtmeersen in Nederbrakel
- De voormalige leemgroeve aan de Borstekouterstraat in Roborst
- Ontharden in Basisschool 'Groei' in Denderleeuw
Het stadsbestuur van Geraardsbergen vormt momenteel het vroegere recreatiedomein Den Bleek om tot een nieuwe groenzone. Het openluchtzwembad bleek niet meer kostenefficiënt renoveerbaar en de site errond lag er verwaarloosd bij.
Onder leiding van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen heeft een geëngageerde groep van bewoners en verenigingen samen met de stad de afgelopen jaren aan een nieuwe invulling voor de site gewerkt. Den Bleek wordt een groene long in de stad met aandacht voor ontspanning, sport, speelruimte, waterberging, ontmoetingsmogelijkheden en de historiek van de site.
Sinds maart 2024 zijn de inrichtingswerken lopende. In de lente van volgend jaar zou de site klaar moeten zijn.
Hier werken we samen met de gemeente Zwalm aan een groene long naast het station van Sint-Denijs-Boekel.
Door een participatietraject met buurtbewoners, senioren, pendelaars, hondeneigenaars en andere actoren bouwen we aan een plek waar aandacht is voor biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid. Hiervoor zal een deel van de site onthard worden, zal een insectvriendelijke plantenkeuze gemaakt worden en wordt een hondensnuffelweide ingericht. In het najaar 2024 werd met de uitvoering gestart.
Door de recente aankoop van twee bospercelen in het hart van Haaltert ontstaat de mogelijkheid tot het inrichten van een blauwgroene oase. Samen met een aantal andere weidepercelen in gemeentelijk eigendom met bestemming ‘parkgebied’ ontstaat een ruime projectzone van 1,35 ha die beschikbaar is om het centrum van Haaltert verder groenblauw in te richten en recreatief te ontsluiten voor jong en oud.
Het project is gestart op 15 mei en loopt tot juni 2026: er zal een participatietraject lopen (dat reeds startte eind juni) en dat wil komen tot een ontwerp van inrichting enerzijds en het zoeken naar een beheervorm door burgers anderzijds, ondersteund door de groendienst.
Op het eerste participatiemoment lichtten we aan 14 enthousiaste Haaltenaars het project toe en gingen het terrein vlakbij het gemeentehuis verkennen. Nadien maakten we in drie groepjes een eerste kaartoefening met noden, wensen en verlangens. De opvallendste vaststelling is dat de aanwezigen snakken naar een nabije, beleefbare long die uitnodigt om in te trekken, mét nadruk op speelnatuur voor kinderen en jongeren om echt in te kunnen en mogen ravotten.
Daarnaast willen we een waterbuffer in het gebied inrichten om hemelwater bij felle buien naar te kunnen afvoeren en komt een stukje van een lang fietspad langs de site te liggen. Hoe we verder alles gaan integreren in het ontwerp, nemen we terug op half november in verdere overlegmomenten met al wie zich betrokken voelt!
We hebben het geluk te mogen rekenen op een stevig subsidiebedrag via LEADER. Dat zijn plattelandssubsidies verstrekt door de Europese Unie, de Vlaamse Overheid en de provincie Oost-Vlaanderen. De restfinanciering wordt gedragen door (vooral) de gemeente en het Regionaal Landschap.
Samen met de gemeente Brakel legden we een hondenweide aan in het gemeentepark ‘De Rijdtmeersen’. De zeer natte locatie bij de Zwalmbeek stelde ons voor een uitdaging. Zo wordt het hemelwater via een gracht afgeleid naar een infiltratiewaaier, waar het water de tijd krijgt om in de bodem te dringen. Zo blijft de hondenweide zelf toegankelijk en kunnen onze viervoetige vrienden er hun hartje ophalen met snuffelzones en spelelementen zoals boomstammen, een hindernissen- en een zigzagparcours en een wilgentunnel.
Door de hondenweide in te groenen met streekeigen bomen en struiken en door zones te voorzien met veel kruiden en bloemen zorgen we voor voedsel en leefgebied voor vlinders, bijen, hommels en andere insectensoorten.
Dit project werd afgewerkt in de winter van 2023-2024 en staat intussen open voor hondenbezoek!
De voormalige leemgroeve van dik 9 ha aan de Borstekouterstraat in Roborst wordt een nieuwe oase voor akkervogels, waterdieren en wandelende medemens. De site werd in het najaar van 2023 aangekocht door de gemeente na te zijn opgevuld met zeer arme grond in de winter van 2022. Dat zorgde voor een opmerkelijke, op sommige plaatsen doornige en stekelige pioniersvegetatie. Er werden ook negen poelen gegraven, die zelfs in hittegolfperiodes zoals de lente en zomer van 2023 meer dan voldoende water behielden door de kleiige bodemlaag.
In het voorjaar van 2024 werd een groene buffer met inheemse struiken aangelegd, daar waar de oude groeve paalt aan het toekomstige milieupark.
Momenteel is het leefgebied van veldleeuweriken en kievitten. Maar zonder specifiek akkervogelbeheer zal het gebied verruigen en toegroeien en zal ook deze oase voor akkervogels onleefbaar worden. In het najaar van 2024 gaan Regionaal Landschap, de gemeente Zwalm en het Agentschap voor Natuur en Bos verder met het ontwikkelen van een inrichtingsproject voor akkervogels. We hopen ook enkele landbouwers in het verhaal te kunnen betrekken.
Tegelijk komt er een wandelpad. Hoe dat precies zal lopen is nog voorwerp van bespreking.
Basisschool 'Groei' in de De Nayerstraat in Denderleeuw wil de speelplaats en de buitenomgeving van de school ontharden door in te groenen. Begin 2024 zette het regionaal landschap leerlingen, geïnteresseerde ouders, onderhouds- en onderwijzend personeel bijeen om de wensen en noden te kennen. Het regionaal landschap staat in voor het volledige proces van participatie tot de opmaak van het ontwerp, maar ook de uitvoering zal door ons worden opgevolgd.
We hopen in het najaar te kunnen landen met een gedragen ontwerp. Daarna kunnen we de technische tekeningen en de rest van het bestek opmaken.
De gemeente Lierde, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Avansa Vlaamse Ardennen - Dender slaan de handen in elkaar om een grijs en afgedankt stuk Kwaadstraat in Sint-Martens-Lierde te ontharden, vergroenen en verfraaien. In samenspraak met burgers, adviesraden en natuurverenigingen maken we er een aangename ontmoetingsplek van. Ontharden en vergroenen zijn belangrijk voor de klimaatbestendigheid, het beheersen van de gevolgen van de klimaatverandering, het verhogen van de leefkwaliteit en het verbeteren van de leefomgeving. . De vroegere asfaltvlakte heeft nu een groen kleedje gekregen en ziet er mooier uit dan ooit tevoren. Het regenwater dat vroeger ongebruikt rechtstreeks de riool instroomde, wordt nu opgevangen in wadi’s die zorgen voor de volledige ontwatering van het plein.
De dorpspleinen vormen het natuurlijke hart van onze dorpskernen. Hoe kunnen we van onderbenutte pleinen het kloppend hart van de buurt maken? Hoe brengen we het groene karakter van de Vlaamse Ardennen opnieuw tot leven in de dorpskernen? Hoe creëren we samen met de lokale inwoners bruisende en gezonde plekken om elkaar te ontmoeten?
Met deze vragen gaan Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, SOLVA | Streekoverleg, Logo Gezond+ en Logo Dender en Avansa Vlaamse Ardennen-Dender (voormalige VormingPlus) binnen 'De Bouwdoos' aan de slag om vijf pleinen in de Vlaamse Ardennen via een participatief traject in een nieuw jasje te steken. Samen zoeken we naar het juiste medicijn voor elk dorpsplein.
De bouwdoos is een goed gevulde container vol materiaal zoals zit-, speel- en groenelementen. De bouwdoos verhuist mee van het ene naar het andere plein waar de materialen herbruikt worden. Per plein worden ook unieke stukken met inwoners en lokale talenten gemaakt. Door een kritische evaluatie en een verbindend slotfeest werken we richting een duurzame invulling van de plekken uit het traject.