Knotbomen en hoe ze te (laten) onderhouden: zelf aan de slag, via goedgeknot.be of deelnemen aan de groepsaankoop machinaal knotten.
Knotbomen zijn typische kleine landschapselementen die mee vorm geven aan het landelijk karakter van de Vlaamse Ardennen. Ze getuigen van een eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur. Door een boom periodiek en op een specifieke manier te snoeien beschik je over een hernieuwbare houtleverancier.
Niet alleen de mensen houden van knotbomen, ook de natuur is er dol op. Op de stam en in de knoest ontstaan door het inrotten vele holten die ervoor zorgen dat de knotboom nest- en schuilgelegenheid biedt aan heel wat vogels, vleermuizen, knaagdieren en insecten. In de herfst verzamelen zich bladeren op de knot die er verteren, en zo kunnen varens, mossen en zwammen er ontkiemen. In oudere knotbomen groeien zelfs heuse struiken zoals de vlier of de lijsterbes.
Een knotboom wordt afhankelijk van de boomsoort elke zes tot tien jaar geknot, anders kan de stam openscheuren en in het slechtste geval zelfs afsterven. De knotcyclus, de periode tussen twee snoeibeurten, is afhankelijk van het doel (natuurwaarde of gebruikshout) en van de boomsoort (snel- of traaggroeiend). Ideaal is een goeie balans tussen ecologie en houtopbrengst. Voor knotwilgen en –populieren is een cyclus van 5 jaar optimaal, 7 jaar voor knotelzen en -essen en 9 jaar voor knoteiken en –haagbeuken.
Het knotten van je bomen kan je zelf doen, of je kan dit arbeidsintensieve werkje laten uitvoeren via het knotteam, of je kan je inschrijven voor onze jaarlijkse groepsaankoop machinaal knotten. Heb je zelf geen knotbomen maar ben je wel geïnteresseerd om bomen te knotten in ruil voor het hout? Dan kan je aansluiten bij een bestaand knotteam.
Goedgeknot brengt eigenaars van kleine landschapselementen zoals knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in contact met de vrijwillige knotters van de regionale landschappen. Zij doen de werken gratis in ruil voor het hout.
Meer uitleg vind je op de wesbtek van www.goedgeknot.be. Toch nog vragen? Mail of bel Pieter via pieter.vandenborne@rlva.be of het nummer 055/20 72 65.
Wil je weten wat in aanmerking komt voor de knotteams, wat de voorwaarden zijn om een team te vervoegen of heb je vragen over de groepsaankoop? Meer info over wat wel en wat geen knotboom is, vind je op www.goedgeknot.be. Heb je nog bijkomende vragen of opmerkingen over knotbomen en hun beheer, neem dan contact op met via goedgeknot@rlva.be