De Steenuil

Steenuilen in de Vlaamse ArdennenDelen

De steenuil

Het steenuiltje is met z'n goeie 20 cm de kleinste uil in Vlaanderen. Je kan hem, behalve aan zijn grootte, ook herkennen aan de witte wenkbrauwen, die hem er een beetje streng doen uitzien. Meestal verraden ze hun aanwezigheid met hun typische geluiden in het donker: een klagend kjieuw of een luid, blaffend wiew.

© Vilda - Rollin Verlinde

De steenuil in de Vlaamse Ardennen

Voor steenuilen zijn de Vlaamse Ardennen van uitzonderlijk belang. Dit kleine uiltje vindt in ons landschap het ideaal leefgebied. Met het steenuilenproject hebben we een extra stap gezet om de toekomst van deze soort in de regio veilig te stellen, onder andere door het plaatsen van steenuilnestkasten op geschikte locaties. Wie zo'n nestkast plaatste ontving ook een steenuil-schildje met huisnummer, want als eigenaar mag je best trots zijn op de inspanning die je voor de steenuil doet. Daarnaast willen we iedereen warm maken voor de steenuil, de ideale ambasadeur voor natuur én landschap in de Vlaamse Ardennen. Een brochure, een tentoonstelling en een steenuilbier dragen hier toe bij. Dit lekkere steenuilbiertje is de laagdrempelige manier bij uitstek om de steenuil in de aandacht te brengen.

Het leaderproject 'Steenuilen in de Vlaamse Ardennen' is ondertussen officieel beëindigd, maar vanzelfsprekend blijven we ons inzetten voor deze soort. Ook jij kan je steentje bijdragen om de steenuil extra kansen te geven.

Help de steenuil!

  • plant een boom : Elk najaar kun je via onze boomplantactie hagen, struiken en/of hoogstammige (fruit)bomen aankopen. Door die aan te planten biedt je de steenuil een geschikte leefomgeving.
  • plaats een steenuilenkast: De voorbije jaren werden al honderden nestkasten voor de steenuil opgehangen in de Vlaamse Ardennen, maar het blijft nuttig om er op geschikte locaties nog extra bij te plaatsen. Alle info die je nodig hebt om zelf zo'n uilenkast te bouwen vind je in onderstaand bouwplan. 
Download als PDF
© Vilda - Lars Soerinck

wordt steenuil- vrijwilliger!

Elk jaar worden de door ons geplaatste nestbakken gecontroleerd door vrijwilligers. Wil je hieraan graag meewerken? Meld je dan aan als vrijwilliger via onze contactpagina

met dank aan

Het Europees LandbouwFonds voor PlattelandsOntwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

meer informatie over LEADER vind je op het plattelandsloket

 

 

logo's
© RLVA