Advies en steun bij lijnvormige aanplantingen op je wei of akker

RLVA helpt bij het ingroenen van je terreinen, mits ze het landschap versterken



Delen

Elk najaar biedt het Landschapsloket van RLVA advies en steun voor een tiental aanplantingsprojecten bij particulieren en openbare besturen. Dat gaat steeds over lijnvormige groenstructuren: heggen, bomenrijen of houtkanten. In uitzonderlijke omstandigheden komen ook brede meidoornhagen in aanmerking.

Daarnaast planten we ook hoogstamboomgaarden aan.

Wanneer u uw vraag naar steun stelt, voorziet u ons per mail van de volgende informatie:

  • uw volledige gegevens (naam, (facturatie)adres, telefoonnummer;
  • de exacte locatie van het perceel of de percelen waarop u wil laten aanplanten (luchtfoto, kadastraal plan of kadasternummer van uw perce(e)l(en);
  • met daarop een schets van de groenstructuren die u in gedachten hebt.

Uw aanvraag wordt daarna door ons team beoordeeld. Die beoordeling gebeurt op vier à vijf momenten doorheen het jaar.

Indien aan de minimumvoorwaarden wordt voldaan, krijgt u bericht van ons. Dan komen wij langs voor een terreinbezoek tijdens de kantooruren. 

Indien onze en uw wensen matchen, maken wij een ontwerp en een kostenraming. Er is mogelijkheid voor één aanpassing van dat ontwerp. In oktober/november komen wij langs voor een terreinbezoek met de ploegbaas die de werken zal uitvoeren. Tussen dat moment en uiterlijk eind februari gebeuren de aanplantingen.

Wij garanderen geen uitvoering van aanplantingen die te kort vóór het plantseizoen (november- eind februari) worden aangevraagd. Uw project kan pas gesubsidieerd worden uitgevoerd wanneer zowel u als wij tevreden zijn van plan, uitvoering en kosten. 

Doorgaans betaalt u 20% (+ 21% btw) van de leverkost van de planten én van de aanplantkost. Wij bieden enkel steun aan voor projecten waarbij onze ploegen ook daadwerkelijk aanplanten.

 

Hieronder vindt u enkele criteria (niet-limitatief) die de slaagkans van uw project mogelijk maken, of verhogen:

 

  • Er is plaats voor minimum 100 m heg of houtkant. Een heg is doorgaans drie meter (twee plantrijen, maar één kan ook als ze 2 à 2,5 meter mag uitgroeien in de breedte), een houtkant gemiddeld vijf (drie a vier plantrijen). Hagen kunnen in de regel niet wegens beperkte meerwaarde voor natuur. Hagen zijn strak geschoren met een breedte tot een meter. 
  • Indien geen 100 m, minimum 200 planten. Dat wil zeggen dat we dan op 2 of 3 rijen planten, en dan is de totale lengte wel 100 m van die rijen naéén.
  • Hoogstamfruitbomen: enkel als er plaats is voor minstens twaalf stuks. Plantafstand: 10x10m. Op een enkele uitzondering na is het de bedoeling verschillende rassen en geen commercieel gekweekte rassen te planten.
  • Lijnvormige bomenrijen van inheemse soorten, maar geen cultuurpopulier. Ook knotbomenrijen dus.
  • Het mag geen tuin betreffen, hoe natuurlijk en biodivers ingericht die ook al is of wordt. Uw perceel is steeds een weiland of akker; het perceel mag wel aansluiten bij een tuin, maar is er duidelijk van afgegrensd. Onze focus ligt immers op én biodiversiteit stimuleren in het buitengebied, én die typische natuurlijke elementen van een (half)open landschap te planten.
  • Bij voorkeur zijn er andere groenstructuren in de onmiddellijke omgeving aanwezig.
  • Uw perceel sluit aan bij de open ruimte. Het is dus niet ingesloten door huizen, koterij en lintbebouwing.

 

Ons advies bij inrichting, aanplant en onderhoud is kosteloos; wij vinden het fijn met u samen na te denken om een match te vinden tussen uw wensen en de voorwaarden van het subsidieprogramma. 

Contacteer ons op landschapsloket@rlva.be

 

heggen
© RLVA
© RLVA