bloemen en bijen: maak van jouw tuin of terras een bijen- en vlindermagneet

 

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zorgen voor de bestuiving van maar liefst 70% van alle bloeiende planten. Ook voor een groot deel van onze voedselplanten zijn ze nodig: 30% van de landbouwgewassen wereldwijd hebben bijen nodig om vruchten en zaden te vormen.

Bijen hebben het, door tal van externe oorzaken, de laatste jaren steeds moeilijker om te overleven. Ook onze vlinders kennen zware tijden, door onder andere steeds minder geschikte voedsel- en waardplanten. Willen we over 20 jaar nog appels, aardbeien en kersen eten, bloesemgeur opsnuiven en bloemen in de tuin hebben? Dan moeten we nu ingrijpen!

landkaartje

Gelukkig kun je met een aantal eenvoudige ingrepen al heel wat resultaat boeken. Bouw met holle plantenstengels en blokjes ingeboord hout een bijenhotel voor wilde bijen. Zorg voor een gevarieerd aanbod bloeiende planten: een zonnige bloemenborder, een vlinderstruik, maar ook schaduwbloeiers als gele dovenetel en bosandoorn voorzien in voedsel. Zorg er voor dat er het hele jaar door iets bloeit in je tuin, door bijvoorbeeld ook bloembollen te planten en een hoekje met klimop te voorzien. Ook in de moestuin is er plaats voor bijen en vlinders. Laat een ui of prei doorschieten en tot bloei komen, offer een venkel op voor de rupsen van de koninginnepage en zorg voor bessenstruiken aan de rand van je moestuin. En heel belangrijk: gebruik geen pesticiden. Heb je plannen voor een groendak? Met de juiste plantenkeuze maak je er een echte vlinder- en bijenhemel van. Ook in een kruidentuintje kan het letterlijk gonzen van de bestuivers. Bieslook, dille, munt en rozemarijn zijn ideale bijenplanten.

Geen tuin? Geen nood, ook op je balkon kun je door een juiste plantenkeuze een nectar- en stuifmeel restaurant openen.

 

Onderstaande links helpen je verder met de juiste plantenkeuze in functie van bijen en vlinders en geven je nog hópen extra tips.

 

welke planten kiezen? http://www.natuurpunt.be/wilde-bijen-je-tuin

vlinders in je tuin? http://www.natuurpunt.be/vlinders-je-tuin

bijen soorten herkennen? http://www.natuurpunt.be/meer-weten-over-wilde-bijen

vlinder soorten herkennen? http://www.landschapnoordholland.nl/sites/default/files/imagecache/product_full/upload/vlinders%20zoekkaart.JPG

bouw een bijenhotel http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Ecohuis-Hoofdnavigatie/Bewoners/Bewoners-Natuur-en-dieren/Dieren-in-de-stad/Bewoners-Natuur-en-dieren-Bouw-een-bijenhotel.html

verbijsterende bijen http://www.oost-vlaanderen.be/public/economie_landbouw/landbouw/milieu/bijen/index.cfm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren