reekalfjes zoeken met een drone

Door een drone met warmtecamera in te zetten konden zes pasgeboren reekalfjes gered worden van de oogstmachines.



Delen

Een landbouwer uit Brakel had al enkele keren reeën en reekalfjes gespot op zijn velden. In tegenstelling tot de moeders vluchten reekalfjes niet bij gevaar. Ze rekenen op hun camouflagekleuren en drukken zich neer op de grond. Geen goeie strategie bij naderende landbouwmachines natuurlijk! Daarom werden, net voor het maaien van het veld, de reekalfjes opgespoord zodat ze tijdig verplaatst konden worden. 

Drone met warmtecamera

Door een drone met warmtecamera in te zetten, konden we samen met landbouwers en jagers zes pasgeboren hertjes opsporen en in veiligheid brengen. Wannes Dermaut van Falcoflight was, als ervaren dronepiloot, de geknipte man om het zoekwerk uit te voeren. De zes diertjes lagen in het lange gras, waardoor ze het risico liepen om door de maaimachine gegrepen te worden. "Wanneer Wannes een kalfje vond, begeleidde hij ons naar de exacte locatie, zodat de dieren naar een veilige plek konden gebracht worden waar niet gemaaid wordt. Hierbij is het opletten dat er geen geurspoor van mensen op de kalfjes achter blijft, want dan worden ze verstoten en sterven alsnog" verduidelijkt collega Jonathan. In de onmiddellijke omgeving vonden we nog zes andere reekalfjes die niet verplaatst hoefden te worden. In totaal vonden we met de drone dus maar liefst twaalf jonge reeën!

Raak reekalfjes niet aan!

Vind je zelf een reekalfje? Raak het niet aan en verplaats het niet, want menselijke geursporen zorgen ervoor dat de moeder het jong verstoot. Verplaatsen hoeft enkel te gebeuren bij maaiwerken en gebeurt best door iemand met kennis van zaken. Hou zeker ook je hond aan de leiband in het voorjaar!

Faunaplan

De reddingsactie in Brakel kadert binnen het Leaderproject Geïntegreerd Faunaplan waarmee we verschillende, aan landbouw gerelateerde diersoorten helpen. Meer daarover lees je op de projectpagina.

© RLVA - Jonathan
© RLVA - Jonathan
© RLVA - Jonathan