De Paddentrek is weer gestart!

Paddenoverzet Vlaamse Ardennen

In de Vlaamse Ardennen is de jaarlijkse paddentrek weer volop aan de gang. Als Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen werken we samen met vrijwilligers, gemeenten en Natuurpunt om deze kwetsbare dieren te beschermen tijdens hun tocht naar hun voortplantingswateren.



Delen

 

Rijd de Pad niet plat

Wist je dat onze kikkers, padden en salamanders momenteel massaal op pad zijn? In de Vlaamse Ardennen is de jaarlijkse paddentrek weer volop aan de gang. Als Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen werken we samen met vrijwilligers, gemeenten en Natuurpunt om deze kwetsbare dieren te beschermen tijdens hun tocht naar hun voortplantingswateren.

Winterrust en voorjaarstrek

In de winter houden amfibieën een diepe winterslaap in de modder of onder bladeren. Zodra de temperatuur 's nachts boven de 7 à 9°C komt en de lucht vochtig genoeg is, ontwaken ze en trekken ze massaal naar poelen, vijvers en beken om te paren en eitjes af te zetten. Deze trek vindt vooral 's nachts plaats.

Een gevaarlijke overtocht

Helaas moeten veel padden en kikkers tijdens hun trek drukke wegen oversteken. Ze zoeken warme plekken op, zoals asfaltwegen die overdag door de zon zijn opgewarmd. Hierdoor worden ze vaak overreden.

Om dit te voorkomen, coördineren we samen met Natuurpunt en de Hyla-werkgroep tal van paddenoverzetacties. Op meer dan 30 locaties in de Vlaamse Ardennen worden schermen en ingegraven emmers geplaatst, waarin de dieren worden opgevangen en 's ochtends veilig naar de overkant worden gebracht. In sommige gemeenten worden zelfs speciale amfibieëntunnels onder de weg aangelegd. Ook tijdelijke wegafsluitingen behoren tot de maatregelen.

Jonge padden in de zomer

In juli of augustus zien we het resultaat van deze inspanningen: honderden kleine padjes van slechts één centimeter groot verlaten het water en zoeken hun weg naar het land. Dit fenomeen staat bekend als de 'paddenregen'. Heb je een poel in je tuin? Wees dan voorzichtig met grasmaaien en let op deze kleine diertjes!

Samen maken we het verschil

Deze jaarlijkse acties zijn een samenwerking tussen RLVA, gemeentebesturen, vrijwilligers, Natuurpunt en Hyla. Samen zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk amfibieën veilig hun bestemming bereiken.

Wil je meer weten of meehelpen?

Stuur ons een mailtje met je gegevens naar info@rlva.be

Volg de paddentrek live en ontdek de resultaten

www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet