De Bouwdoos komt naar Onkerzele

Het Onkerzeleplein krijgt eind deze maand een nieuw kleedje dankzij De Bouwdoos.Terug naar overzicht
Delen
Van zaterdag 25 juni t.e.m. vrijdag 29 juli komt De Bouwdoos naar Onkerzele. Vijf weken lang wordt het Onkerzeleplein omgevormd van een verharde parkeerlocatie naar een bruisende, groene en gezonde ontmoetingsplek.

De bewoners kozen zelf de invulling met onder meer een speeltoren, een kruiden drive-in en een bomencirkel. Ook de vele activiteiten werden door hen bedacht en uitgewerkt.

Geraardsbergen is de derde locatie die De Bouwdoos op bezoek krijgt. In 2021 hield De Bouwdoos halt in Ruien (Kluisbergen) en Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem). Deze zomer is naast Onkerzele ook nog Velzeke (Zottegem) aan de beurt.

Participatietraject

Tijdens de inspiratieavond van 26 januari 2022 gaven de inwoners van Onkerzele aan hoe zij de nieuwe invulling van het Onkerzeleplein zagen. Dat was: meer groen, minder auto’s en meer ontmoetingsmogelijkheden.

En dus komt er een dorpstafel en -zitbank, een drive-in voor kruiden en een tribune met bomencirkel. Ook aan de jongste inwoners is gedacht. Er komt een speeltoren met glijbaan, een geodomebos en een blotevoetenpad.

Het plein zal in verbinding staan met de kerk, dat ook een extra groene inkom krijgt. Iedereen is welkom op het open plein om van de verschillende onderdelen te genieten.

Het vernieuwde Onkerzeleplein is ook een ideale locatie voor een maand vol activiteiten. Dat is exact wat er op de planning staat. Op zaterdag 2 juli is er een openingsfeest, op 29 juli een afsluitingsfeest. Tussenin is er voor elk wat wils. Alle activiteiten zijn te vinden op www.geraardsbergen.be/bouwdoos.

Plan voor de toekomst

Na de zomer zal het project geëvalueerd worden om te kijken of we van de tijdelijke invulling van het plein een duurzamer voorstel kunnen maken. “Met De Bouwdoos hebben we een testopstelling om in de toekomst naar een definitieve en duurzame inrichting van het Onkerzeleplein te werken,” zegt schepen van Stadsontwikkeling Fernand Van Trimpont.

Meer info is terug te vinden op www.geraardsbergen.be/bouwdoos of de Facebookgroep 'De Bouwdoos Onkerzele'.

De Bouwdoos

De Bouwdoos is een project van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Logo Gezond+, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en SOLVA. Het wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Vijf dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen krijgen met De Bouwdoos gedurende één maand een tijdelijke nieuwe invulling. Het doel? De vaak verharde en onderbenutte pleinen nieuw leven inblazen.