BehouT het Verleden

Breng het levend erfgoed in de Vlaamse Ardennen in kaart.Delen

Houtig erfgoed

 

Als je er aandachtig voor bent, kom je ze overal tegen in de Vlaamse Ardennen. Oude bomen, hagen of struiken met een erfgoedwaarde. Geplant door de mens, in verbondenheid met de natuur en het landschap. Ze vertellen vaak iets meer over tradities, oude gebruiken, geloof en bijgeloof… maar ook over het landschap zelf.

De diversiteit aan houtig erfgoed toont aan hoe waardevol deze bomen waren voor onze voorouders. Denk maar aan welkomstbomen bij hoeves, kapelbomen, herdenkingsbomen, kaphagen, grensbomen, devotiebomen, oude hoogstamboomgaarden,…

Schoolstraat 83 Zottegem
© Agentschap Onroerend erfgoed

Inventarisatie

Hoewel de Vlaamse Ardennen rijk zijn aan dit houtig erfgoed, worden deze bijzondere bomen maar al te vaak over het hoofd gezien. Ondanks dat ze de tijd lijken te doorstaan en vaak een stevig en robuust karakter hebben, worden dit kwetsbare landschapselementen wanneer de kennis en waardering dreigen te verdwijnen.

Het in kaart brengen is een eerste en belangrijke stap in het beter beschermen van dit levende erfgoed. Samen met vrijwilligers gaan we de komende twee jaar in kader van dit LEADER-project ‘BehouT het Verleden’ aan de slag om het houtig erfgoed in 9 gemeenten van de Vlaamse Ardennen te inventariseren.

Volgende gemeenten hebben zich hiervoor aangesloten: Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm en Ronse.

 

 

 

 

 

Vrijwilligers gezocht! Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Wil je graag mee aan de slag om het houtig erfgoed in kaart te brengen?
De infomomenten in de verschillende gemeenten zijn jammer genoeg al achter de rug, maar je kan zeker nog instappen en mee op pad gaan om het houtig erfgoed in je gemeente te inventariseren. Neem contact op met annelies.schepens@rlva.be en zij zet je met plezier op weg.

opgaande zomereik als hoekboom bij kerkwegel
© Agentschap Onroerend Erfgoed
logo's