9 tips voor een waterrobuuste tuin

Met relatief eenvoudige ingrepen, zoals het plaatsen van een regenton, het aanleggen van een wadi of infiltratiegreppel, kan iedereen bijdragen aan een duurzamer waterbeheer. De nieuwe actiefiches van de Regionale Landschappen en Join For Water helpen inwoners om deze maatregelen concreet en haalbaar te maken.



Delen

Slim omgaan met water in je tuin: 9 haalbare tips

Tot welke categorie behoor jij? Hemelwater in je tuin zo snel als mogelijk afvoeren? Of opvangen en laten infiltreren in de bodem? Wie voor dat laatste kiest, maakt zijn tuin in elk geval beter bestand tegen droogte en wateroverlast. Regenwater opvangen en hergebruiken is daarenboven ook nog eens goed voor de portemonnee. En toch is lang niet iedereen van zinnens om waterrobuuste maatregelen te nemen in zijn tuin. Hoge kosten, te weinig ruimte en gebrek aan kennis weerhouden veel tuineigenaars om ingrepen te doen. Daarom lanceren Join For Water en de Regionale Landschappen 9 praktische fiches met haalbare waterbeheermaatregelen voor de voor- en achtertuin.

Met een enquête polste het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart bij inwoners hoe zij omgaan met hemelwater in hun tuin en welke maatregelen ze al genomen hebben of overwegen te nemen. Daaruit blijkt dat het afkoppelen van regenpijpen de meest toegepaste maatregel is, gevolgd door het gebruik van regentonnen en de aanleg van een geveltuin. De voornaamste motivatie? Milieuvoordelen zoals minder wateroverlast en een groenere omgeving. Uit de bevraging komt anderzijds naar voor dat nog veel mensen drempels ondervinden om actie te ondernemen, zoals bijvoorbeeld te hoge kosten, plaatsgebrek en onvoldoende informatie en kennis.

Zelf aan de slag 

Wil je je tuin klimaatbestendig maken voor de toekomst? Bekijk dan zeker onze 9 waterfiches. Ze dienen als handleiding bij het nemen van haalbare waterbeheermaatregelen in de tuin. Ze vormen een praktisch hulpmiddel waarmee je zelf concreet aan de slag kan: van de benodigde materialen en ontwerpopties voor de aanleg, tot de bijhorende wetgeving en een inschatting van de kostprijs. Wie de fiches ter hand neemt, zal snel ontdekken dat de meeste oplossingen geen grote tuin of forse financiële investering vereisen. Enkele voorbeelden van maatregelen zijn: regenpijp afkoppelen, een grindkoffer, een wadi en een infiltratiebuis. 

Tuinen inzetten voor een beter klimaat

Sinds 2025 heeft vrijwel elke gemeente een hemelwater- en droogteplan. Dit plan vormt een visie op het duurzaam beheren van regenwater en droogte binnen de gemeente. De focus ligt op het maximaal laten infiltreren van hemelwater in de bodem, het hergebruiken waar mogelijk en het bufferen om wateroverlast te voorkomen. Om gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van hun hemelwater- en droogteplan kunnen, met 12% van Vlaanderen bedekt door tuinen, ook inwoners een belangrijke rol spelen in duurzaam waterbeheer. Vlaanderen krijgt steeds vaker te maken met extreme regenval en periodes van droogte. Door water op te vangen en lokaal te laten infiltreren, kunnen we wateroverlast verminderen en tegelijkertijd de grondwaterreserves aanvullen. Bovendien helpt een groene, watervriendelijke tuin de leefomgeving te verbeteren: planten en bomen filteren fijn stof uit de lucht, zorgen voor natuurlijke afkoeling bij hitte en verhogen de biodiversiteit. Daarnaast biedt slim waterbeheer ook financiële voordelen. Regenwater opvangen en hergebruiken verlaagt de waterfactuur, terwijl een goed doordachte, groene tuin de waarde van een woning kan verhogen.

Check onze 9 tips
© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen