milieubeurs en fruithappeningOp zaterdagnamiddag 6 oktober vind je ons terug op de milieubeurs van Wortegem-Petegem.
Die vindt plaats in de grote feesttent van Domein De Ghellinck.

We stellen er onze proefstand op met oude fruitrassen, er zijn ent- en snoeidemonstraties, er komt een pomoloog die je helpt om de appels uit je tuin te determineren, er zijn planmomenten waar je advies kunt inwinnen voor je beplantingsplannen, …

We sluiten met onze najaarshappening aan bij de tweejaarlijkse milieubeurs van het gemeentebestuur Wortegem-Petegem dat dit jaar als thema ‘Repair Café’ krijgt.
Naast onze info-, demo- en proefstands rond fruit en inheems groen kun je er dus ook terecht voor hulp of advies voor het herstellen van kapotte spullen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,… samen met deskundige vrijwilligers staan we stil bij wat nog repareerbaar is.

Bovendien is het oud kasteelpark van Domein De Ghellinck met z’n verschillende speeltuintjes, vijvers en wandelpaden ideaal voor een leuke gezinsuitstap. Een aanrader!

Programma:

 

Mobiele fruitpers Lerouge (op afspraak vanaf 9u00)
De mobiele fruitpers is een grote vrachtwagen met alle voorzieningen voor het wassen en persen van het fruit én het pasteuriseren en opvullen van het sap in het Bag-In-Box systeem. Dit hele proces neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Dus, letterlijk “Klaar terwijl U wacht”! De mobiele fruitpers verwerkt je appels en peren (minstens 75 kg) tot een lekker, gezond en lang houdbaar sap. De meeste appel- en perenrassen kunnen geperst worden. De smaak is voller als je kiest voor een mengeling die niet te rijp is. Rot of beschimmeld fruit kan niet meer worden verwerkt, maar valfruit of lichte aantasting door insecten is geen probleem. Reserveren kan via het nummer 0475 26 24 80.

 

Proefstand
Herontdek een 20-tal oude inheemse appel- en perenrassen op onze proefstand. Laat het smaken!

 

Pomoloog
De pomoloog leert je alles wat er te weten valt over fruitsoorten en fruitbomen!

 

Enter: demo enten van planten
Enten houdt in dat je een stuk twijg of een ander onderdeel van een plant op een andere plant (onderstam) overbrengt, zodat beiden met elkaar vergroeien. Op deze manier kan men fruitrassen vermenigvuldigen die anders onmogelijk kunnen voortgezet worden. Minder goede rassen worden zo ook vervangen door betere. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, kom je te weten tijdens de entdemo!

 

Snoeidemo
Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier doorlopend de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Je krijgt de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien.

 

Gegidste wandeling voor kinderen (om 14u30 en 16u00)
Laat jouw (klein)kinderen kennismaken met al het moois dat het Domein de Ghellinck te bieden heeft!

 

Planmoment (op afspraak):
plantadvies over inrichting en plantkeuze in jouw tuin Welke bomen horen waar thuis en welke fruitboom heeft een bestuiver nodig? Welke planten staan liever in de schaduw of op een natte plaats? Maak een afspraak en kom met al jouw vragen naar onze stand. Schrijf je in voor een planmoment via het nummer 055 20 72 65 of info@rlva.be (een half uur per inschrijving, breng een plan en/of kadasternummers mee van het perceel).

 

Repair café
Kopen, gebruiken en weggooien. Dat is hoe we vandaag de dag met spullen omspringen. Repareren lijkt overbodig te zijn. Televisie kapot? Dan is het vaak goedkoper om een nieuw toestel te kopen dan om het oude te laten herstellen.
Repair cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,...  Bezoekers nemen kapotte spullen mee en krijgen hulp en advies van deskundige vrijwilligers. Zo valt er altijd wel wat te leren. Repair cafés brengen het herstellen op een hedendaagse manier weer in de samenleving. Het is de ideale manier om bij te leren over de milieu-impact van afval en om stil te staan bij wat nog te herstellen is.
Ook de jongsten onder ons kunnen de handen uit de mouwen steken tijdens de workshop figuurzagen. Er worden servetringen en voederplankjes gemaakt, allemaal van recuperatie-materiaal.
Met dank aan ambachtelijk houtwerk Thomas Huyghe - Flying IT Kevin Descheemaeker - KVLV Wortegem-Petegem - Kringwinkel Vlaamse Ardennen.
Ben jij ook bereid om jouw kennis en/of handigheid op de milieubeurs in te zetten? Laat het dan zo snel mogelijk weten aan de gemeentelijke milieudienst! Elke vrijwilliger kan genieten van een vrijwilligersvergoeding.

 

Meeneem- & geefplein
Een Geefplein is een soort markt, maar dan eentje waar je je portemonnee thuis kan laten. Je komt er naar toe met spullen die jij zelf niet meer nodig hebt maar die een ander nog kan gebruiken. Of je komt er naar toe met lege handen en gaat naar huis met spullen die je kan gebruiken. Geheel vrijblijvend! Geven en delen, zien dat je iemand gelukkig hebt gemaakt met hetgeen je anders weggooit. Geef toe, dat maakt jou toch ook gelukkig? Een Geefplein is een sociaal gebeuren, waar iedereen terecht kan voor een gezellige dag. Samen genieten van een stukje cake die Anneleen de dag ervoor heeft gemaakt terwijl je snuistert tussen de boeken die Hans bij de grote schoonmaak aan de deur zette. Gratis shoppen tussen de kleren die voor Katrijn’s zoon te klein waren, terwijl die van jou er nog jaren kan van genieten… En dat allemaal in een vrij en blij klimaat.

 

KVLV
Gooien we teveel weg? Worden grondstoffen een bedreigde soort? Dat is "STOF" tot nadenken! Weggegooide materialen zijn vaak nog bruikbaar vooraleer ze in de recyclagekringloop terecht komen. Van afgedankte materialen een nieuw product maken heet ‘upcycling’. Upcycling is hip, maar vooral nuttig en milieuvriendelijk. Met upcycling gaan we in de aanval tegen afval. Textiel is bijvoorbeeld zo’n stof die we in grote hoeveelheden weggooien. Maar zolang het materiaal niet versleten is, kan je er nog veel mee doen.
Kom met een versleten of kapot kledingstuk naar de milieubeurs en we kijken om het stuk te herstellen (een nieuwe rits, verkorten, versmallen,... )
Heb je een T-shirt liggen die je saai lijkt, breng deze mee naar de beurs en we pimpen het met een dinosaurus, een voetbal, je naam, een leuke spreuk,...
Heb je oude jeansbroeken waar je niet meer in kan? Wij maken er nog een leuke handtas van.
Heb je een warm hart? Dan kun je zelf aan de slag met een naaimachine voor een goed doel. Help mee met het maken van een hartenkussen ten voordele van vrouwen met borstkanker. Dit kussen moet comfort bieden aan vrouwen die na een borstamputatie, borstreconstructie of bestraling pijn ervaren in het oksel-,arm- en borstgebied.
Breng kinderen mee naar de beurs en we leren ze de eerste stiksels met een naaimachine. Ze kunnen ook helpen met het knippen van leuke figuurtjes.

Meer weten? Meer weten? INFO@RLVA.BE of 055/207265.