Landschapsstad Vlaamse Ardennen | 360° Open Ruimte

360 gradenHet pittoreske landschap van de Vlaamse Ardennen wordt geprezen in de teksten van Omer Wattez en de schilderijen van Valerius de Saedeleer. Het staat hoog aangeschreven bij bezoekers én bewoners. Je kan er landelijk wonen in een van de vele kleine dorpen met kerktorens of in de kleine steden. Er is nog rust, ruimte en veel landschappelijke kwaliteit. Er zijn boeren en buitenlui en ook steeds meer inwijkelingen.

Het platteland wordt kleiner, de biodiversiteit krimpt zienderogen. Geleidelijk neemt de verharding van de bodem, de lintbebouwing langs de wegen en de verstedelijking toe. Diverse sectoren leggen beslag op de open ruimte: landbouw, industrie, natuur, wonen en recreatie… Er zijn plannen voor een betonstop en steeds meer wordt gezocht naar alternatieven en degelijke oplossingen.

In samenwerking met Vormingplus Vlaamse Ardennen – Dender en de provincie Oost-Vlaanderen organiseert RLVA de volgende jaren een sociaalcultureel traject over open ruimte. Diverse partners zullen betrokken worden bij de activiteiten die we zullen organiseren.

Het traject wordt gelanceerd met een ‘wake up call’. Op vrijdag 16 november presenteren Hans Leinfelder, Reinout Debergh en Bart Wallays hun visie op de open ruimte in de Vlaamse Ardennen. Daarna gaan ze met het publiek in gesprek. 16 november 13u30 – 17u30 in het Provinciaal Erfgoedcentrum te Ename. Inschrijven kan via deze link.