Knotbomen zijn typische kleine landschapselementen die mee vorm geven aan het landelijke karakter van de Vlaamse Ardennen. Ze getuigen van een eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur. Door een boom periodiek en op een specifieke wijze te snoeien creëerde men een hernieuwbare houtleverancier.

 

Niet alleen de mensen houden van knotbomen, ook de natuur is er dol op. Op de stam en in de knoest ontstaan door het inrotten vele holten die ervoor zorgen dat de knotboom nest- en schuilgelegenheid biedt aan heel wat vogels, vleermuizen, knaagdieren en insecten. In de herfst verzamelen zich bladeren op de knot die er verteren, en zo kunnen varens, mossen en zwammen er ontkiemen. In oudere knotbomen groeien zelfs heuse struiken zoals de vlier of de lijsterbes.

 

Een knotboom wordt afhankelijk van de boomsoort elke zes tot tien jaar geknot, anders kan de stam openscheuren en in het slechtste geval zelfs afsterven.

 

En hier wil RLVA de knotbomen een handje helpen…

 

 

knotboom zoekt knotter

Wil je jouw knotbomen laten knotten door ons knotteam of wil je zelf als knotter aan de slag om in ruil voor het hout bij mensen bomen te gaan knotten? Wendt U tot de website van Goed Geknot (www.goedgeknot.be) om uw knotaanvraag in te dienen. 

 

 

Wilgenpoot zoekt standplaats

Van wilgen kan je simpelweg een tak (wilgenpoot) in de grond steken, en deze zal spontaan uitgroeien tot een boom die je verder kan onderhouden als knotboom. Iedere winterperiode heeft RLVA een aantal wilgenpoten ter beschikking die op enkele vaste momenten in Ronse kunnen worden afgehaald.

 

Hou onze website en nieuwsbrief in de gaten, dan kom je te weten wanneer er wilgenpoten ter beschikking zijn, en kan je via landschapsloket@rlva.be jouw toekomstige knotwilgen reserveren.

hoe werken de knotteams

 

Knotboom-bewoner : de steenuil

 

Uw knotbomen gratis laten knotten!?

Dien uw aanvraag in op www.goedgeknot.be

 

wilgenpoten planten