Na de succesvolle voorbije editie en de tevredenheid bij de aanvragers, komt er in 2022 een nieuwe groepsaankoop machinaal knotten. De uitvoering is voorzien in het najaar, intekenen kan tot 1 juni.

Afgelopen winter werden 560 knotbomen in ons werkingsgebied met een kraan met velkop geknot. RLVA nam hierbij de volledige voorbereiding, de regie van de werken en de financiële afwikkeling voor haar rekening.

 

Machinaal knotten, is daar dan wel nood aan?

In het landschapsbeheer van kleine landschapselementen staan we voor een grote uitdaging: hoe blijven we de uitvoering van snoei- en knotbeheer haalbaar, uitvoerbaar en betaalbaar houden? RLVA wil na een eerste succes ook volgende winter inzetten op opgeschaald machinaal beheer van knotbomen.

 

Machinaal beheer, zeg je? Een kraan op mijn erf?

Inderdaad, we komen af met zwaar materiaal: een kraan op rubberen rupsbanden knipt de takken af ruim boven de knot en legt ze in één beweging op hopen. Daarna worden de volledige takken automatisch verhakseld. En tot slot worden de resterende stompen keurig tot net boven de knot afgewerkt met de kettingzaag. Voor je het weet is je bomenrij geknot en zijn de takken opgeruimd. Je hoeft enkel nog correct te betalen.

 

Betalen, hoor ik dat goed? Waarom niet gratis?

Kon dat maar! Maar het landschap onderhouden, dat kost nu eenmaal geld. Wij doen er alles aan om de prijs zo laag mogelijk blijft, op voorwaarde dat de werken juist gebeuren. We werken enkel met vakmensen die proper en volgens de juiste afspraken werken!
De gemiddelde prijs per knotboom kwam deze winter op 68,6 euro per boom (inclusief 6% btw).Of we deze aantrekkelijke prijs opnieuw halen, is moeilijk voorspelbaar door  de inflatie en dure energie.

 

Jouw bomen, door ons geknot?

Dat kan. Je tekent in en we komen jouw bomen bekijken. Als ze opneembaar zijn, doen wij de rest. Na de prijsbepaling beslis je of je meedoet. Lees verder in het kader of bekijk het filmpje hier onder (filmpje wordt geopend op een nieuw tabblad).

youtube screenshot

 

Oproep groepsaankoop najaar 2022

 

Wat? Jouw bomen geknot met een kraan tegen een scherpe prijs

Waar? In de 18 gemeenten van het werkingsgebied van RLVA (zie rlva.be)

Hoeveel bomen? Vanaf 10 knotbomen (per locatie) die bereikbaar zijn met een rupskraan

Welke bomen? Knotbomen die na 2016 niet meer geknot werden

Voor wie? Gemeentebesturen, andere overheden en particulieren

Wanneer? Oktober-november 2022

Wat doen we voor jou?

-          jouw bomen, na goedkeuring, opnemen in een bestek

-          uitvoerder met de scherpste prijs zoeken

-          voorbereidend terreinbezoek doen met uitvoerder

-          afrekening maken en eventuele gemeentesubsidies voor jou aanvragen

Wat doe jij?

-          Zorgen dat het terrein toegankelijk is voor kraan en hakselaar