Eikelmuis

Een eikelmuis of 'fruitratje' heeft een schattig snoetje, zwart zorro-masker en een lange pluizige staart. Dit zeer herkenbare en aaibare knaagdier uit onze regio verkiest loofbossen, bosranden, hoogstamboomgaarden en brede houtkanten. De wintermaanden brengt de eikelmuis slapend door, vaak in verwaarloosde schuurtjes en gebouwtjes. Maar vóór het begin van de winterslaap eet ze haar buik vol met fruit en noten., die vroeger op geen enkel boerenerf ontbraken en ook in vele particuliere tuintjes groeiden.

Zag je recent nog een eikelmuis ergens in de Vlaamse Ardennen? Laat het ons weten! Geef je waarneming door, met een zo nauwkeurig mogelijke plaatsbeschrijving via info@rlva.be of op het nummer 055/207265.

Indien je over een locatie beschikt die voor de eikelmuis geschikt is, kunnen we je helpen bij enkele ingrepen die de eikelmuis extra kansen geven:

- aanplant van individuele of kleine groepjes fruitdragende bomen

- aanplant van een hoogstamboomgaard

- structuurrijke bosranden en soortenrijke heggen, houtkanten of bosjes

Heb je interesse om 1 van bovenstaande zaken te realiseren op je terrein, neem dan vrijblijvend contact op via info@rlva.be of op het nummer 055/207265.

eikelmuis

Een geschikte locatie kun je extra aantrekkelijk maken door een nestkast voor eikelmuizen op te hangen. Download hier het bouwplan.

Veel extra info over wat je zelf kunt doen om je tuin aantrekkelijker te maken voor de eikelmuis lees je in deze gratis brochure.

 

De provincie Oost-Vlaanderen financiert dit soortenproject van 2015 tot 2017. De keuze voor de soorten is gebaseerd op de studie “Soorten en biotopen in Oost-Vlaanderen: prioriteit en symboolwaarde voor het natuurbeleid” van 2014.

pov

in samenwerking met Vlaamse Landsmaatschappij en zoogdierenwerkgroep Natuurpunt