cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
17 jan

cursus Vogels herkennen

Organisatie Natuurpunt. Wil je graag weten welke vogelsoorten jouw tuin zoal bezoeken? Is er een verschil tussen de roodborst in de zomer of winter? Welke soorten zitten zoal in Herzele en hoe kan ik ze makkelijk vinden en determineren? Tijdens deze drie lessen krijg je een spoedcursus volgels herkennen. We doen dit aan de hand van veel fotomateriaal, oefeningen en een uitstap in het veld. Inschrijven verplicht. Leden betalen 8€, niet-leden betalen 15€. Het aantal plaatsen is beperkt. Data: 17 januari en 31 januari 2020 telkens van 20u tot 22u en op 8 februari van 9u tot 12u. Meer info en inschrijven via www.natuurpunt.be/agenda/cursus-vogels-herkennen-38676.

cursussen en workshops
19 jan

winterwandeling in het Burreken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan de kerk van Schorisse, Zottegemstraat Schorisse. Een mooie landschapswandeling door het hart van het Burreken. Vanaf 16u aansluitend nieuwjaarsdrink in T'Hof ten Broucke, Hessestraat 2 in Horebeke. Keuze uit verschillende wandelingen met inbegrip buggy vriendelijke route. Info: Filip Hebbrecht, contact@burreken.be. Stevige wandelschoenen.

gezinsactiviteiten
19 jan

nieuwjaarswandeling Zwalmvallei

Organisatie Natuurpunt. Nieuwjaarswandeling van natuurpuntafdeling Zwalmvallei met aansluitend een hapje en een drankje om het jaar 2020 gezamenlijk in te wandelen. Afspraak om 10u aan de boembekemolen, Boembeke 19 in Brakel. Einde omstreeks 13u. Meer info: koen.gintelenberg@telenet.be.

gezinsactiviteiten
20 jan

cursus natuurgids in Ronse - VOLZET

Organisatie Natuurpunt-CVN ism RLVA. De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Van 20 januari 2020 tot en met 14 december 2020. Lees er hier alles over. DE CURSUS NATUURGIDS IS VOLZET. Je kan NIET meer inschrijven.

cursussen en workshops
RLVA
26 jan

winterwandeling in Bos t'Ename + nieuwjaarsreceptie

Organisatie Natuurpunt. Wandeling vanaf 9u tot 11u45, receptie vanaf 11u45. Afspraak om 9u aan het Provinciaal Archeologisch Museum, Lijnwaadmarkt 20 te Ename of om 11u45 aan de loods van Bos t'Ename, Boskant 56 Mater. Goede wandelschoenen aangeraden. Meer info: Guido Tack: 0474900230.

wandelen en fietsen
07 feb

3-delige cursus steenuil in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Op vrijdag 7 februari, 14 februari en 21 februari, van 19u tot 22.30 in Buurthuis Meierskouter, Sint-Maartenstraat 28, Burst. 
Uilen zijn de mysterieuze jagers van de nacht en spreken tot eenieders verbeelding. Vast ook wel tot die van jou! In 2 theorielessen doen we hun geheimen uit de doeken: 07/02 leefwereld steenuil, 14/02 waarnemen en inventarisatie. Op 21/02 zetten we deze kennis om in praktijk en gaan we buiten op zoek naar de steenuil. Tijdstip/plaats praktijkavond wordt tijdens de les op 14/02 meegedeeld. Inschrijving via email naar natuurpunt.erpemere@gmail.com en betaling van 30€ voor leden of inwoners Erpe-Mere, 45€ voor niet-leden buiten Erpe-Mere op rekening BE37 9792 1409 1028.

dieren
16 feb

winterse wandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. Winterse wandeling in het Duivenbos met als thema 'De natuur heeft zijn jas nog aan'. Wandeling voor gezinnen met de kinderen op de voorgrond. Goede wandelschoenen of laarzen aangeraden. Iedereen welkom op deze gratis wandeling. Geen inschrijving nodig. Afspraak om 14u aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1, Sint Antelinks (Herzele). Einde omstreeks 17u. Meer info: info@natuurpuntherzele.be .

gezinsactiviteiten
16 feb

landschapswandeling Wortegem-Bouveloo-Hemsrode

Organisatie Natuurpunt. Wandeling langs rustige wegen in het licht golvend gebied tussen Schelde- en Leievallei, ongeveer 8 km.Afspraak aan de parking van de kerk van Wortegem, Waregemsesteenweg 1 om 14u. Einde rond 17u. Meer info: Paul Cardon, 0474/390277

landschap
29 feb

nestkastjes bouwen en vetbollen maken met de kinderen

Organisatie Natuurpunt. Nestkastjes bouwen en vetbollen maken met de kinderen vergezeld van hun ouder(s). Inschrijven verplicht. Leden 2€, niet-leden 5€. Betaling ter plaatse. Op 29 februari van 14u tot 17u in het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1, Sint-Antelinks (Herzele). Meer info en inschrijven: www.natuurpunt.be/agenda/nestkastjes-bouwen-en-vetbollen-maken-met-de-kinderen-38801

gezinsactiviteiten
01 mrt

Op zoek naar spechten en mezen in het kluisbos

Organisatie Natuurpunt. Voorjaargeluiden en territoriumgedrag van boomklevers, mezen (o.a. glanskop) en spechten, mogelijks middelste bonte specht. Afspraak om 7u aan het recreatieoord kluisbos, Poletsestraat in Ruien. Einde rond 10u. Info: Thijs Lietaer, 0473/581714. Meebrengen: warme kledij en goed schoeisel, verrekijker.

dieren
08 mrt

vroegemorgenzangtocht te Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. We luisteren en genieten van de vogelzang van de eerste boodschappers van de lente. Ideaal voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar vogelwijsjes. Afspraak om 6u30 aan de parking aan de vestingen te Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). Einde rond 9u30. Meebrengen: laarzen, verrekijker. Meer info bij André Wandels, 09/3836625.

dieren
13 mrt

de jungle van Zwalmvallei

Organisatie JNM. Kennismakingactiviteit voor jongeren tussen 12 en 26 jaar. Van vrijdagavond tot zaterdagnamiddag gaan we samen op zoek naar de zotste waarnemingen in de streek van de Zwalmvallei. Nachtvlinders, muizen, watersalamanders, plantjes en nog veel meer! INfo: Lenssensmargot@gmail.com

15 mrt

vroegemorgenzangtocht in Kruisem

Organisatie Natuurpunt. Herkennen van vogels aan de hand van hun zang en het gebruiken van hun biotoop. Afspraak om 6u30 aan de parking van De Zandvlooi, Passionistenstraat 48 in Kruisem. Einde rond 9u30. Meebrengen: verrekijker, stapschoenen of laarzen. Info: André Wandels, 09/3836625

dieren
22 mrt

voorjaarswandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. We trekken het duivenbos in om de voorjaarsbloeiers te ontdekken. Afspraak op 22 maart, van 9u30 tot 12u en van 14u tot 17u aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele).

Typisch aan het Duivenbos is het groot niveauverschil met verscheidene bronnen. Op vele plaatsen verloopt de waterafvoer traag, waardoor er zich moerasvormen voordoen welke voor fauna en flora zeer waardevol zijn. In de maanden april en mei is het Duivenbos op zijn best: het is er nog vochtig en heel wat planten staan er in bloei. Rond deze tijd ligt er in het Duivenbos een bloeiend tapijt van daslook en bosanemoon. In de vochtigste delen blinkt de dotterbloem als goud. Wie goed zoekt ontdekt er ook eenbes en goudveil.

Het Duivenbos kan drassig zijn, dus zeker laarzen of stevige wandelschoenen aantrekken. Iedereen welkom. Gratis. Geen inschrijving. Er zijn twee wandelingen: in de voormiddag en de namiddag.

Meer info: info@natuurpuntherzele.be.

28 mrt

nacht van de steenuil

Organisatie Natuurpunt. Spreekbeurt 'Steenuilenproject 2020' door Dries Van Nieuwenhuyse. Aansluitend wandeling. Afspraak om 20u aan het Natuur.huis, Ransbeekstraat 1 Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: www.natuurpuntherzele.be

dieren
12 apr

vroegemorgenzangtocht te Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. We luisteren en genieten van de vogelzang van de eerste boodschappers van de lente. Ideaal voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar vogelwijsjes. Afspraak om 6u15 aan de parking aan de vestingen te Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). Einde rond 9u15. Meebrengen: laarzen, verrekijker. Meer info bij André Wandels, 09/3836625.

dieren
13 apr

gezinswandeling in de Maarkebeekvallei

Organisatie Natuurpunt. Natuurwandeling in de Maarkebeekvallei met speciale aandacht voor de voorjaarsbloeiers in het Eeckhoutbos en het Longkruidbosje. Afspraak om 14u aan de kerk van Maarke, Maarkeweg-Knokkerellestraat. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen, verrekijker. Meer info: Johan Cosijn, tel. 055/309810

gezinsactiviteiten
18 apr

elfen- en kabouterwandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. Kom samen met de elfen en de kabouters wandelen in het Duivenbos. Kom zelf verkleed in je favoriete bosfiguur (paddenstoel, kabouter, elfje, aardmannetje, vuurvlieg,...) Voor kinderen tussen vier en tien jaar vergezeld van hun ouder(s). Meebrengen: wandelschoenen, iets om op te zitten (om je poep droog te houden). Iedereen welkom op deze gratis activiteit. Geen inschrijving nodig. Afspraak op 18 april van 14u tot 17u aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: info@natuurpuntherzele.be.

gezinsactiviteiten
18 apr

bezoek aan het Muziekbos en St-Pietersbos te Ronse

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 15u aan de kerk van Louise-Marie. Terug om 18u. Meer info: Lieve Mornie, tel 0473/898065. Meebrengen: laarzen of wandelschoenen.

landschap
19 apr

Vlaamse Ardennendag

Organisatie Natuurpunt. Alle info op www.vlaamseardennendag.be .

wandelen en fietsen
25 apr

lentebloeiers in natuurreservaat 't Burreken

Organisatie Natuurpunt. Plantenwandeling voor beginners. Afspraak om 10u aan de kerk van Schorisse (Zottegemstraat Maarkedal) Einde rond 13u. Meer info: Marie-Anne De Geest, 0474/560504 Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. 

planten
26 apr

wandeling in het Vuilbroek (Kruisem)

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan het speelplein thv Warandestraat 2 in Kruishoutem. Einde rond 16u. Meebrengen: laarzen of stevige stapschoenen, verrekijker. Meer info: Axel Heyerick, 0497/0299473

planten

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.