cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
22 apr

gezinswandeling in de Maarkebeekvallei

Organisatie Natuurpunt. 14u-17u. Afspraak aan de kerk van Maarke, Maarkeweg-Kokkerellestraat. Natuurwandeling in de Maarkebeekvallei met speciale aandacht voor de voorjaarsbloeiers in het Eeckhoutbos en het Longkruidbosje. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, verrekijker. Info: Johan Cosijn, 055/309810.

gezinsactiviteiten
25 apr

5 delige cursus 'ken je inheemse planten!'

Natuurpunt organiseert een cursus over de plantenfamilies. Wil je meer weten over de planten, hoe ze te herkennen, te determineren, het milieu waarin ze voorkomen… dan is deze cursus iets voor jou.
De cursus wordt georganiseerd voor mensen die geïnteresseerd zijn in planten maar niet goed weten hoe men er moet aan beginnen om ze op naam te brengen, of hoe men een flora moet gebruiken. Op heel toegankelijke wijze wordt de cursus gegeven zodat hij zowel nuttig is voor volslagen beginnelingen als voor enthousiaste plantenliefhebbers. Het is de bedoeling dat we na de opeenvolgende lessenreeksen een groot deel van onze inheemse flora herkennen.
De cursus wordt gegeven door Kristel Keppens, lesgeefster Natuurpunt CVN. In de komende lessen zullen onder meer de composieten, de scherm-, lip- en kruisbloemenfamilies aan bod komen.
Dit voorjaar op 25 april, 16 mei, 6 juni, 20 juni en 4 juli, van 9u30 tot 12u30 in het RLVA-gebouw, Veemarkt 27 in Ronse.
Kostprijs voor de vijf lessen, drankje inbegrepen, is 35 euro. Voor meer info en inschrijving: marie-anne.de.geest@hotmail.be.

cursussen en workshops
25 apr

cursus natuur in je buurt (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt  Wil je graag weten waar een natuurgebied rond draait? Schrijf je dan snel in voor onze cursus en kom te weten welke biotische en abiotische factoren een invloed uitoefenen op de aanwezige vogels, planten, insecten en andere kriebelbeestjes. De cursus bestaat uit 4 theorieavonden: biotiek-abiotiek op 25/04, vogels op 09/05, planten 06/06 en insecten op 27/06 en 3 praktijkdagen: vogels op 12/05 om 05.00u, planten op 16/06 om 14.00u en insecten op 07/07 om 14.00u. Inschrijving na mail via natuurpunt.erpemere@gmail.com en betaling van 30€ voor leden of inwoners Erpe-Mere, 35€ voor niet-leden buiten Erpe-Mere, 20€ voor studenten op rekening BE37 9792 1409 1028. Parkeergelegenheid rond de kerk van Aaigem.
Eerste les: Donderdag 25 april, van 19u30-22.30 Ontmoetingscentrum Ratmolen, Ratmolenstraat 13, Aaigem

cursussen en workshops
26 apr

gidsen voor gidsen: klimaatwandeling met proevertjes

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
27 apr

bakken met zuurdesem

Organisatie RLVA en Vormingplus VLAD.

Zuurdesembrood is lekker, gezond en blijft lang vers. Onze desem van eigen bodem levert een brood met een malse, veerkrachtige kruim, de volle smaak van de granen en een lichte maar typische zuurdesem nasmaak. Na het kneden van het deeg volgt een uiteenzetting over granen en meel, gist en desem. We stoken de oven warm en maken een wandeling naar het Raspaillebos tot de broden in de oven kunnen. Op het eind neemt iedereen een zelfgebakken broodje mee naar huis. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 27/4 10:00 - 16:00

Praktische info voor cursisten Voor wie met de auto komt: parkeren doe je best op de parking van domein De Gavers. € 20.00 - Standaardprijs, € 6.00 - Sociale prijs
inschrijven via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/bakken-met-zuurdesem

cursussen en workshops
RLVA
28 apr

Vlaamse Ardennendag

Organisatie Natuurpunt. Vrije voor- en namiddagwandelingen doorheen de Zwalmvallei, vertrekkend aan de Boembekemolen (Boembeke 18 in Brakel). Voor kinderen en minder mobiele mensen worden aangepaste excursies voorzien. Geen inschrijving vereist. Meer info: www.vlaamseardennendag.be.

gezinsactiviteiten
28 apr

vroege vogels in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. 5u tot 7u30 met aansluitend ontbijtbuffet van 7u30-9u. Afspraak aan de parking t.h.v. Rot 10, Letterhoutem. We gaan bij het krieken van de dag op pad in een mooi stukje natuur, de Smoorbeekvallei in Sint-Lievens-Houtem. We gaan op zoek naar vogels en vogelgezang in bosgebied en open terrein. Aansluitend ontbijtbuffet aan 10 euro per persoon, gelieve in te schrijven via nphoutem@gmail.com. Info: Roman Eyckerman, 0477/472415.

dieren
30 apr

paard in het landschap : infoavond in Zottegem

Organisatie RLVA

Heb je zelf een of meerdere paarden en ben je benieuwd hoe je bijvoorbeeld je weide landschapsvriendelijk kan inrichten? Laat je dan inspireren, begeleiden en ondersteunen om je paardenweides en infrastructuur natuurvriendelijk en landschappelijk waardevol in te passen in het omgevende landschap, zodat dit een meerwaarde is voor zowel natuur, landschap als voor de paarden zelf. Alle info krijg je op 30 april op de infoavond (tevens startmoment van het project) in het OC Strijpen te Zottegem (20u-22u).

Inschrijven voor deze gratis infoavond kan via het online inschrijvingsformulier. Bijkomende info over het project vind je op www.rlva.be/paard-het-landschap.

Het project ‘Paard in het Landschap’ is een gezamenlijk plattelandsontwikkelingsproject van de drie Oost-Vlaamse regionale landschappen (RL Vlaamse Ardennen, RL Meetjesland en RL Schelde-Durme) en geniet financiële steun van Europa (ELFPO - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling), Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.

RLVA
03 mei

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
04 mei

snoeidemo in Kluisbergen

Organisatie RLVA. Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op enkele uren tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard.Deze snoeidemo vindt plaats in Kluisbergen begin mei 2019 (voorlopige datum 4 mei is onder voorbehoud)  (boomgaard met verwaarloosde pruimelaars). Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265

cursussen en workshops
RLVA
05 mei

water-wandeling tussen Dender en Mark

Organisatie De Helix. Samen genieten van het landschap, de lucht, de stilte en het water. (kind- en buggyvriendelijk) Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
11 mei

Tussen molens en ovens, een landschapswandeling

Organisatie RLVA en Vormingplus VLAD.

We wandelen een tiental km. langs rustige wegen en door het glooiend landschap van Etikhove. Onderweg besteden we aandacht aan water- en windmolens, knotbomen en andere cultuurhistorische elementen. We bezoeken Kerkem, beklimmen de Bossenare en dalen af langs hof te Cattebeke en het erfgoedlandschap aan de Hollebeek. We stappen terug naar Hofke ter Musse waar de oven warm wordt gestookt en uitleg wordt gegeven bij het materiaal dat in deze streek in bakhuizen gebruikt wordt. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 11/5 10:00 - 15:00 Hofke ter Musse Mussestraat 4 9680 Maarkedal

Praktische info voor cursisten 
De wandeling is ongeveer 10 km lang. Voorzie een lichte lunch, goede stapschoenen en eventueel regenkledij. € 12.00 - Standaardprijs, € 3.00 - Sociale prijs

Inschrijven via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/tussen-molens-en-ovens-0

cursussen en workshops
RLVA
12 mei

over bloemetjes en bijtjes (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Hoe zorgen onze bijtjes voor het voortbestaan van de planten? We nemen een kijkje in het bijenhotel om te zien hoe het er bij onze ijverige bijtjes aan toe gaat. Info: Peter D'Hondt, 0477/88. 97.46. Zondag 12 mei van 14u30 tot 17u in het Gemeentelijk administratief centrum Steenberg, Oudenaardsesteenweg 458 in Bambrugge.

dieren
02 jun

'Bij'-zonder prikkelend

Organisatie De Helix. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
07 jun

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
09 jun

Als het gras 2 kontjes hoog is. (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Ochtendwandeling door Honegem met aandacht voor de graslanden. Wat is het verschil tussen hooiland en hooiweide? Wat is het doel hiervan? Meer info: Peter D'Hondt 0477/88.97.46. Zondag 9 juni van 9u30 tot 12u, aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.

planten
21 jun

gidsen voor gidsen: waterleven

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
02 jul

zomeratelier voor kinderen in de Helix

Organisatie De Helix. Oude spelen in een verrassend NATUUR-lijke verpakking. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
07 jul

gezinswandeling rond de Helix

Organisatie De Helix. Gezinswandeling met stopplaatsen 'kijken door het vergrootglas van een natuurdetective'. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
27 aug

Zomeratelier voor kinderen in de Helix

Organisatie De Helix. Zomeratelier 'Dieren in nood'. Deze dag gaat uitzonderlijk door in het vogelopvangcentrum te Geraardsbergen. Voor kinderen. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
01 sep

fietstocht 'al trappend door het landschap'

Organisatie De Helix. Meer info op www.dehelix.be.

wandelen en fietsen
21 sep

outdoor weekend voor gezinnen

Organisatie De Helix. Outdoorweekend (21 en 22 september) 'back to buiten' Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
23 sep

cursus natuurverkenner

organisatie RLVA ism Natuurpunt-CVN. De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 5 unieke 'lessen' en evenveel excursies laten de lesgevers en de lokale vrijwilligers al hun enthousiasme op je los. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen streek. Laat deze boeiende kennismaking met natuur in je achtertuin niet aan je neus voorbij gaan en nodig geïnteresseerde buren, familie en vrienden mee uit. De lesmomenten gaan door op maandagvoormiddag van 9u tot 12u. De excursies zijn telkens in de ruime omgeving rond Ronse. Inschrijven kost 60 euro (54 euro voor leden van Natuurpunt). Meer info over het programma en inschrijven via www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurverkenner-ronse-34787

cursussen en workshops
RLVA
06 okt

beleef het bos-rijk in de Helix

Organisatie De Helix. voor volwassenen en kinderen. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
18 okt

gidsen voor gidsen: de boom als ecosysteem

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
13 dec

gidsen voor gidsen: gesteenten

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.