activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
18 okt

derdedonderdagwandeling in Louise-Marie

Organisatie MOW. Samenkomst om 14u aan de kerk van Louise-Marie. Iedere derde donderdag van de maand stappen we ongeveer acht kilometer door onze streek, vaak langs trage wegen. Met de klemtoon op wandelen en kletsen. En Omer Wattez indachtig. Meebrengen: aangepaste kledij en schoeisel. Gratis. Einde omstreeks 17u.

wandelen en fietsen
20 okt

dag van de trage weg / nacht van de duisternis in Brakel

organisatie MOW, Natuurpunt, EcoSnooze. Samenkomst om 18u aan het Riedeplein Michelbeke (Brakel). Degustatiewandeling langs trage wegen in Brakel. Op verschillende punten kunnen we ons verwarmen aan een feeëriek vuurtje met een hapje en drankje. Mogelijkheid om achteraf iets te drinken en nog even te blijven plakken.

Meenemen: zaklamp, fluohesje en aangepast schoeisel. Einde omstreeks 22u.
Deelname: MOW- en NP-leden: 9 euro, niet-leden 10 euro. Inschrijven via info@milieufrontomerwattez.be of 055/30.96.66 voor 18 oktober.

gezinsactiviteiten
21 okt

Paddenstoelen in aantocht in Herzele

Organisatie Natuurpunt.

Laat je verwonderen door hun immense verscheidenheid aan vormen, kleuren én geuren. Sommige zijn ware delicatessen, maar van andere zijn een paar hapjes al dodelijk. Wist je dat er in Vlaanderen een kleine 4000 soorten voorkomen?

Wat doen paddenstoelen überhaupt in de natuur? En hoe leven ze? Kom het allemaal te weten op onze wandelingen dit najaar. Dit jaar organiseert Natuurpunt Herzele - wegens het grote succes van vorige jaren - twee wandelingen: op zondag 30 september en op zondag 21 oktober. Telkens van 9u30 tot 12u in Sint Antelinks.

meer info:

wandeling 30 september

wandeling 21 oktober

21 okt

Dag van de trage weg in Ruien

Oranisatie Natuurpunt, MOW, gmeente Kluisbergen. Samenkomst om 14 uur aan de kerk van Ruien, Ruienplein. Een wandeling van ongeveer 7km/4km o.l.v. een gids brengt je langs de trage wegen te Ruien. Naast de betontegelpaadjes die Ruien rijk is ontdek je de nieuwe verbinding langs de rand van het Kluisbos tussen de Kokereelstraat en Vogelzang. Na een passage door het Kluisbos gaan we terug richting de Schelde via een nieuwe verbinding door een akker en langs het oude spoorwegtraject. Einde omstreeks 17 uur. Meebrengen: goede wandelschoenen. Info: Filip Keirse, 0487/64 79 01. Na de wandeling kun je nog nagenieten van een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur Kluisbergen. Inschrijven is niet nodig, gratis activiteit.

landschap
21 okt

wandeling Doremansbos in Herzele

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan CC De Steenoven, Kerkkouter 40 in Herzele. Inwandelen van het nieuwe wandelpad. Einde rond 17u. Meer info op www.natuurpuntherzele.be.

wandelen en fietsen
27 okt

Workshop takken busselen voor bakovens

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet leven!'.

Takkenbussels of mutsaards maken is een goede manier om de fijne takken van knotbomen te bewaren en te verwerken. Het verplaatsen en stapelen van dit knot- en hakhout wordt ook eenvoudiger. Na een inleiding over de cultuurhistorische aspecten van knotbomen en geriefhout leren we samen takken busselen. Tussendoor stoken we ook de oven warm en maken we samen een gerechtje klaar om de dag met een warme hap af te sluiten. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Kostprijs: 12 euro (sociale prijs 5 euro). Meebrengen: lunchpakket en aangepaste kledij. Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/workshop-takken-busselen-voor-bakovens

cursussen en workshops
RLVA
13 nov

infomoment trage wegen Wortegem-Petegem

Infomoment waarop de evaluatiekaart van de trage wegen in Elsegem, Moregem en Ooike toegelicht wordt. Mogelijkheid tot het geven van opmerkingen en suggesties.
om 19u30 in 'Schoolke' Moregem. Meer info via info@rlva.be of 055/20 72 65.

RLVA
16 nov

infoavond: Uilen, heersers van de nacht

Uilen, vogels die in het donker jagen en onhoorbaar vliegen, symbool van wijsheid en kompanen van heksen en tovenaars…, heersers van de nacht die niemand onverschillig laten. Dankzij de uitgestrekte open ruimte met open en halfopen landschappen is Sint-Lievens-Houtem een ideale leefomgeving voor zowel de bosuil, ransuil, steenuil als kerkuil. Op vrijdag 16 november vertelt uilenspecialist Norbert Desmet honderduit over deze prachtige vogels en hun overlevingskansen in de regio.

Deze infoavond wordt georganiseerd door NEC De Pastorie i.s.m. Natuurpunt Houtem.

Wanneer: vrijdag 16 november 20u00 - 22u00

Waar: Zaal Kerksken, Rot 8, 9520 Letterhoutem

Spreker: Norbert De Smet

Kostprijs: gratis

cursussen en workshops
24 nov

Tussen molens en ovens, een landschapswandeling

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet leven!'.

We maken een tocht van ongeveer 13 km. langs trage wegen en door een glooiend landschap in de herfst. Onderweg besteden we aandacht aan knotbomen en andere cultuurhistorische elementen. We brengen een bezoek aan de nog steeds werkende Kasteelmolen en beklimmen de Bossenare om even halt te houden bij de oude staakmolen en van het panorama te genieten. Daarna zijn we te gast in Hofke ter Musse waar de oven warm wordt gestookt en uitleg wordt gegeven bij het materiaal dat in deze streek in bakhuizen gebruikt werd. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Kostprijs: 10 euro (sociale prijs: 2 euro). Meebrengen: aangepaste kledij en stapschoenen. Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/tussen-molens-en-ovens

cursussen en workshops
RLVA
08 dec

workshop wilgenhaag en wilgentunnel bouwen

De bouw van een wilgenconstructie vraagt wat kennis en vaardigheid om deze duurzaam te maken. Op zaterdag 8 december 2018 zijn twee opeenvolgende workshops gepland in het Wannenlappersbos. In de voormiddag wordt een wilgenhaag gemaakt en in de namiddag wordt een kronkelende wilgentunnel gebouwd Iedereen is van harte welkom op deze gratis workshops. Deze workshops gaan door in kader van het Leaderproject Landschapsbeleving in samenwerking met de gemeente Zingem en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Praktisch:
Locatie: Wannenlappersbos (Damstraat, 9750 Zingem).
Wanneer: zaterdag 8 december 2018.
• Voormiddag: start om 9u00, wilgenhaag.
• Namiddag: start om 13u30, wilgentunnel.
Handschoenen en waterdichte schoenen of laarzen zijn aangeraden. Neem best ook een picknick mee als je beide workshops wilt volgen. Als je een snoeischaar hebt, mag je deze gerust ook meenemen.
Beide workshops zijn gratis. Om praktische redenen willen wij wel vragen om in te schrijven voor één of beide workshops vóór maandag 3 december 2018 met vermelding van aantal personen (volwassenen of gezinnen).
Inschrijven kan bij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen via mail naar jonathan.clerckx@rlva.be of bellen naar 055 20 72 65.

cursussen en workshops
RLVA
12 dec

infomoment trage wegen Brakel

Infomoment waarop de evaluatiekaart van de trage wegen in Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove en Nederbrakel (deel) toegelicht wordt. Gelegenheid tot het geven van opmerkingen en suggesties. Om 12 december om 19u30 in De Vierklaver. Inschrijven vereist via milieu@brakel.be of 055/43 17 60.

RLVA
20 dec

derdedonderdagwandeling in Melden

Organisatie MOW. Gids: Filip Keirse, tel. 055/38.78.83. Samenkomst om 14u aan de kerk van Melden (Meldenstraat). Iedere derde donderdag van de maand stappen we ongeveer 8 km in onze streek, vaak langs trage wegen. Met de klemtoon op wandelen en kletsen. En Omer Wattez indachtig. Dit keer ontdekken we enkele verrassende voetwegen in de omgeving van de Koppenberg. Je komt te weten waarom de omgeving van de Koppenberg een ideaal decor vormt voor veldritrijders, maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duiste bezetter gebruikt werd als oefenterrein. In een nog verder verleden liep de Schelde tot aan de kerk van Melden. En de huidige Berchemweg sneed in de jaren zestig van vorige eeuw het dorp Melden middendoor. Meebrengen: aangepaste kledij en schoeisel. Gratis. Einde omstreeks 17uur.

wandelen en fietsen

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.