cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
29 feb

workshop 'verzorgen en snoeien van fruitbomen'

Organisatie NEC De Helix. Goed snoeien is een vak apart en dat leer je niet zomaar uit een boek. Patrick Heyerick van Boomgaard Langeveld toont tijdens een praktijkles hoe een fruitboom best geplant, verzorgd en gesnoeid wordt. Meer info en mogelijkheid tot inschrijven via deze link: https://omgeving.vlaanderen.be/workshop-verzorgen-en-snoeien-van-fruitbomen-zaterdag-29-februari-2020.

cursussen en workshops
29 feb

nestkastjes bouwen en vetbollen maken met de kinderen

Organisatie Natuurpunt. Nestkastjes bouwen en vetbollen maken met de kinderen vergezeld van hun ouder(s). Inschrijven verplicht. Leden 2€, niet-leden 5€. Betaling ter plaatse. Op 29 februari van 14u tot 17u in het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1, Sint-Antelinks (Herzele). Meer info en inschrijven: www.natuurpunt.be/agenda/nestkastjes-bouwen-en-vetbollen-maken-met-de-kinderen-38801

gezinsactiviteiten
01 mrt

Detoxen met en in de natuur

Organisatie NEC De Helix. De start van de lente is het ideale moment om je lichaam en geest te ontdoen van alle onzuiverheden. Tijdens deze wandeling krijg je talloze tips hoe je dit op een natuurlijke manier kan doen. Je ontdekt wat de natuur te bieden heeft om volledig puur de lente in te stappen. Meer info en mogeljkheid tot inschrijven vind je via deze link: https://omgeving.vlaanderen.be/detoxen-met-en-in-de-natuur.

cursussen en workshops
01 mrt

Op zoek naar spechten en mezen in het kluisbos

Organisatie Natuurpunt. Voorjaargeluiden en territoriumgedrag van boomklevers, mezen (o.a. glanskop) en spechten, mogelijks middelste bonte specht. Afspraak om 7u aan het recreatieoord kluisbos, Poletsestraat in Ruien. Einde rond 10u. Info: Thijs Lietaer, 0473/581714. Meebrengen: warme kledij en goed schoeisel, verrekijker.

dieren
08 mrt

vroegemorgenzangtocht te Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. We luisteren en genieten van de vogelzang van de eerste boodschappers van de lente. Ideaal voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar vogelwijsjes. Afspraak om 6u30 aan de parking aan de vestingen te Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). Einde rond 9u30. Meebrengen: laarzen, verrekijker. Meer info bij André Wandels, 09/3836625.

dieren
13 mrt

de jungle van Zwalmvallei

Organisatie JNM. Kennismakingactiviteit voor jongeren tussen 12 en 26 jaar. Van vrijdagavond tot zaterdagnamiddag gaan we samen op zoek naar de zotste waarnemingen in de streek van de Zwalmvallei. Nachtvlinders, muizen, watersalamanders, plantjes en nog veel meer! INfo: Lenssensmargot@gmail.com

15 mrt

vroegemorgenzangtocht in Kruisem

Organisatie Natuurpunt. Herkennen van vogels aan de hand van hun zang en het gebruiken van hun biotoop. Afspraak om 6u30 aan de parking van De Zandvlooi, Passionistenstraat 48 in Kruisem. Einde rond 9u30. Meebrengen: verrekijker, stapschoenen of laarzen. Info: André Wandels, 09/3836625

dieren
22 mrt

Vuur-Werk in de Nuchten

Wegens onvoorziene omstandigheden wordt deze activiteit uitgesteld. Nieuwe datum volgt.

gezinsactiviteiten
22 mrt

voorjaarswandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. We trekken het duivenbos in om de voorjaarsbloeiers te ontdekken. Afspraak op 22 maart, van 9u30 tot 12u en van 14u tot 17u aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele).

Typisch aan het Duivenbos is het groot niveauverschil met verscheidene bronnen. Op vele plaatsen verloopt de waterafvoer traag, waardoor er zich moerasvormen voordoen welke voor fauna en flora zeer waardevol zijn. In de maanden april en mei is het Duivenbos op zijn best: het is er nog vochtig en heel wat planten staan er in bloei. Rond deze tijd ligt er in het Duivenbos een bloeiend tapijt van daslook en bosanemoon. In de vochtigste delen blinkt de dotterbloem als goud. Wie goed zoekt ontdekt er ook eenbes en goudveil.

Het Duivenbos kan drassig zijn, dus zeker laarzen of stevige wandelschoenen aantrekken. Iedereen welkom. Gratis. Geen inschrijving. Er zijn twee wandelingen: in de voormiddag en de namiddag.

Meer info: info@natuurpuntherzele.be.

28 mrt

nacht van de steenuil

Organisatie Natuurpunt. Spreekbeurt 'Steenuilenproject 2020' door Dries Van Nieuwenhuyse. Aansluitend wandeling. Afspraak om 20u aan het Natuur.huis, Ransbeekstraat 1 Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: www.natuurpuntherzele.be

dieren
02 apr

Vuur doet leven! Regelgeving voedselveiligheid

Organisatie Vormingplus ism RLVA.

Koen De Roover werkt voor de voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV. Hij schetst het kader waar je als particulier bezitter van een houtgestookte oven best rekening mee houdt om op een veilige en verantwoorde manier de producten van je oven aan te bieden. Waarop letten we best bij het bewaren en bewerken van graan en meel? Welke elementaire hygiëne is in het bakhuis aangewezen?

Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven' rond bakovens met de steun van de provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Meer info en inschrijven via www.vormingplus-vlad.be/regelgeving-voedselveiligheid-0

cursussen en workshops
RLVA
03 apr

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe om 20:30. einde om 22:30

Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be.

Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere.

Gert Van Heghe – gertvanheghe@gmail.com

 

dieren
12 apr

vroegemorgenzangtocht te Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. We luisteren en genieten van de vogelzang van de eerste boodschappers van de lente. Ideaal voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar vogelwijsjes. Afspraak om 6u15 aan de parking aan de vestingen te Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). Einde rond 9u15. Meebrengen: laarzen, verrekijker. Meer info bij André Wandels, 09/3836625.

dieren
13 apr

gezinswandeling in de Maarkebeekvallei

Organisatie Natuurpunt. Natuurwandeling in de Maarkebeekvallei met speciale aandacht voor de voorjaarsbloeiers in het Eeckhoutbos en het Longkruidbosje. Afspraak om 14u aan de kerk van Maarke, Maarkeweg-Knokkerellestraat. Meebrengen: stevige schoenen of laarzen, verrekijker. Meer info: Johan Cosijn, tel. 055/309810

gezinsactiviteiten
18 apr

elfen- en kabouterwandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. Kom samen met de elfen en de kabouters wandelen in het Duivenbos. Kom zelf verkleed in je favoriete bosfiguur (paddenstoel, kabouter, elfje, aardmannetje, vuurvlieg,...) Voor kinderen tussen vier en tien jaar vergezeld van hun ouder(s). Meebrengen: wandelschoenen, iets om op te zitten (om je poep droog te houden). Iedereen welkom op deze gratis activiteit. Geen inschrijving nodig. Afspraak op 18 april van 14u tot 17u aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: info@natuurpuntherzele.be.

gezinsactiviteiten
18 apr

bezoek aan het Muziekbos en St-Pietersbos te Ronse

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 15u aan de kerk van Louise-Marie. Terug om 18u. Meer info: Lieve Mornie, tel 0473/898065. Meebrengen: laarzen of wandelschoenen.

landschap
19 apr

Vlaamse Ardennendag

Organisatie Natuurpunt. Alle info op www.vlaamseardennendag.be .

wandelen en fietsen
25 apr

lentebloeiers in natuurreservaat 't Burreken

Organisatie Natuurpunt. Plantenwandeling voor beginners. Afspraak om 10u aan de kerk van Schorisse (Zottegemstraat Maarkedal) Einde rond 13u. Meer info: Marie-Anne De Geest, 0474/560504 Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. 

planten
25 apr

Erfgoeddag in Erpe-Mere

 

 

De gemeente Erpe-Mere organiseert i.s.m. de Heemkundige Kring, de Erfgoedcel Denderland en Natuurpunt Erpe-Mere een gezinsvriendelijke wandelzoektocht op Steenberg. Wandelaars kunnen vrij vertrekken tussen 19u30 en 21u00 en op eigen tempo de wandeling doen. Tijdens de wandelzoektocht zijn er verschillende activiteiten met opdrachten.

vertrek tussen 19u30 en 21u00 aan het Gemeentelijk administratief centrum Steenberg, Oudenaardsesteenweg 458, Bambrugge

Graag deelname bevestigen via mail naar cultuur@erpe-mere.be. Voorzie aangepast schoeisel en een zaklamp.

gezinsactiviteiten
26 apr

wandeling in het Vuilbroek (Kruisem)

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan het speelplein thv Warandestraat 2 in Kruishoutem. Einde rond 16u. Meebrengen: laarzen of stevige stapschoenen, verrekijker. Meer info: Axel Heyerick, 0497/0299473

planten
28 apr

Vuur doet leven! Het stoken van een houtoven

Organisatie Vormingplus ism RLVA. Er zijn nog heel wat houtgestookte bakovens in de regio die in goede staat verkeren, maar weinig worden gebruikt. Met deze korte opleiding kan je een goede stoker worden. Welk hout gebruik je best en waar kan je het vinden? Welke temperaturen wil je bereiken voor het bakken van brood of voor andere gerechten? Hoe kan je de opgebouwde hitte optimaal en efficiënt benutten? Hilbrand De Vuyst leert ons al de
kneepjes van het vak en laat ons proeven van het versgebakken resultaat. Meer info en inschrijven via www.vormingplus-vlad.be/het-stoken-van-een-houtoven
Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet Leven!' rond bakovens met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

cursussen en workshops
RLVA
01 mei

Nachtvlinders in het wachtbekken

 

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe om 21u. Einde om 23u.

Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be.

Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere.

Gert Van Heghe – gertvanheghe@gmail.com

dieren
10 mei

Honegemwandeling (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe om 9u30. Einde rond 12u.

Iedereen kent de orchideeën op de vensterbank. In de weide vinden we echter soorten die er volledig anders uitzien. Samen met andere bloemen zoals Echte koekoeksbloem en Ratelaar genieten we van een schilderachtige bloemenpracht. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

planten
05 jun

Nachtvlinders in het wachtbekken

 

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe.

 

Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be.

 

Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere.

 

Gert Van Heghe – gertvanheghe@gmail.com

 

dieren
14 jun

verkenningswandeling in het gebied 'Ratmolen', Aaigem

 

 

 

Organisatie Natuurpunt.

 

Afspraak aan de kerk van Aaigem, Aaigemdorp om 14u30. Einde rond 17u

 

We brengen een bezoek aan het nieuwe gebied Ratmolen. Ga mee op stap en ontdek welke toekomst we zien voor dit project.

 

Peter D’Hondt 0477/88.97.46

 

landschap

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.