cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
03 dec

VOLZET - opleiding veilig knotten en kettingzaagtechniek Wortegem-Petegem

KNOTOPLEIDING IS VOLZET - U kan niet meer inschrijven. Tijdens deze opleiding leer je op een vakkundige en veilige manier bomen knotten met de kettingzaag. De opleiding bestaat uit twee luiken: een theoretisch deel over veiligheid, het knotten zelf en het onderhoud van je materiaal, met daarnaast een praktisch deel waarbij ter plaatse wilgen geknot worden. Mee te nemen indien beschikbaar: kettingzaag/zagen en eventueel ander knotmateriaal, eigen beschermingsmiddelen (zaagbroek, veiligheidsschoenen, handschoenen, ...). Na de opleiding ontvang je een certificaat waarmee je je als knotter kan registreren op WWW.GOEDGEKNOT.BE. De opleiding vindt dit najaar twee keer plaats: in Haaltert op zaterdag 30 oktober en in Wortegem-Petegem op vrijdag 3 december. Kostprijs 50€ voor een volledige dag. Inlichtingen en inschrijven via WWW.RLVA.BE, LANDSCHAPSLOKET@RLVA.BE of op het nummer 055/20 72 65. Maximum 10 deelnemers.

 

cursussen en workshops
RLVA
03 dec

29 november – 3 december KNOTMARATHON

29 november – 3 december (telkens van 14-17u): Tijdens vijf demonstratiemomenten in Nederbrakel, Gavere-Vurste, Oudenaarde-Donk, Ophasselt en Wortegem tonen we hoe machinaal beheer van knotbomen en houtkanten mogelijk is.
Een kraan-met-velkop en hakselaars worden bij deze werken ingezet. Zo willen we demonstreren hoe knotten en afzetten snel, veilig en efficiënt en op grotere schaal kan gebeuren. We doen dit samen met ervaren landbouwers van de coöperatie Werkers in Aanneming. Met toeschouwers en geïnteresseerden bespreken we graag de werkzaamheden en de nuttige toepassingen van het hout.
De demo’s kaderen binnen het project ‘Energiek Landschap Vlaamse Ardennen’ waarbij het regionaal landschap lokale besturen en belangengroepen sensibiliseert voor biomassaverbrandingsinstallaties, gevoed door houtsnippers uit landschapsbeheer.

Ook jij bent welkom voor een praatje en een drankje! Deelnemen is gratis – maar inschrijven verplicht via jeroen.vanhee@rlva.be. Gedetailleerde info over de exacte locaties vind je op www.rlva.be/energiek-landschap-vlaamse-ardennen .

 

cursussen en workshops
RLVA
04 dec

snoeidemonstratie en aanplanten van fruitbomen

Organisatie NEC De Kaaihoeve. Tijdens deze demonstratie leer je praktijkgericht snoeien. Hoe brengt een fruitboom meer en betere oogst op? Kan je ziektes voorkomen door te snoeien? Hoe plant je correct een jonge fruitbooom aan? Welke rassen combineer je best voor een optimale bestuiving? Lesgever Patrick Heyerick leert ons de knepen van het snoeivak. Hij is gespecialiseerd in het onderhoud, de snoei en de aanplant van hoogstamfruitbomen. Daarnaast is hij ook expert in onderhoud van oude boomgaarden als cultuurhistorisch erfgoed.

info en inschrijven: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/snoeidemonstratie-en-aanplanten-van-fruitbomen/cfc5569b-171f-43b6-8f55-174be120e188

 

cursussen en workshops
05 dec

Klimaatproject in Honegem, Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Van 9u30-12u, Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.
Honegem als klimaatbuffer. Kan het? Door de aanleg van stuwtjes in grachten en beken willen we het water tijdelijk stockeren zodat het minder snel wordt afgevoerd om zo tegelijk ook overstromingen in bewoonde gebieden te helpen voorkomen. Tijdens een wandeling tonen we jullie onze plannen. Inschrijven verplicht via natuurpunt.erpemere@gmail.com of 0497/107954. Mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

 

landschap

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.