cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
18 okt

gidsen voor gidsen: de boom als ecosysteem

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
19 okt

Dag van de Trage Weg 2019

Het campagneweekend Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige, gezonde en aangename wandelwegen en fietspaadjes in ons land. Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober zetten burgers, gemeenten en verenigingen hun trage wegen in de kijker. Er zijn activiteiten van de kust tot de Kempen; in het bos, op authentieke veldwegen of langs doorsteekjes in de wijk. Doe mee met een van de activiteiten in jouw buurt. Het programma is zeer gevarieerd en geschikt voor jong en oud: ontdek mooie herfstlandschappen, ga op avontuur, verken steegjes in de stad, klink op nieuw opengestelde paadjes of steek zelf de handen uit de mouwen.

Met jouw deelname geef je aan dat trage wegen belangrijk zijn. Samen zorgen we er voor dat deze wegjes en paden de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Voor het volledige programma, info en inspiratie: www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Neem contact op met Vincent via vincent.vanheghe@tragewegen.be of 09 331 59 26.

gezinsactiviteiten
19 okt

Bomenwandeling in het Burreken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u30 aan Perreveld 14 in Zegelsem. Op een wandeling van ongeveer 5 km doorheen het reservaat gaan we op zoek naar bomen. Welke soorten vinden we er? Wat zijn de meest opvallende kenmerken en vormen? Zijn ze in goede conditie? Bij elke soort hoor een verhaal over hun nut voor mensen, voor fauna en flora,... gids: Jos Gyssels. Meer info: www.burreken.be of contact@burreken.be of op het nummer 0473  52 41 27.

planten
20 okt

Paddenstoelenwandeling in Herzele

Maak kennis met de wereld van de paddenstoelen. Herfst is genieten van kleuren én geuren; denk maar aan de geur van een prachtig herfstbos na een regenbui. Herfst betekent ook paddenstoelen, en ook die staan garant voor een waaier aan geuren. Niet elke zwam ruikt naar champignons. Amandel, bubblegum, frituurolie, anijs of kokos: je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een paddenstoel die ernaar ruikt. We besteden aandacht aan de verschillende soorten en gaan ook dieper in op de standplaats, samenleven met andere organismen (bomen) en de manier waarop men ze kan herkennen. Verder is het niet alleen kijken, maar ook betasten, proeven en ruiken. Ook volksgeloof en legendes komen aan bod. En weet je absoluut niets af van paddenstoelen, geen probleem. We brengen je een paar basisbegrippen bij, en met een zoekkaart en een paar foto’s, leren we je hoe de meeste groepen van paddenstoelen kunnen gedetermineerd worden. Zondag 20 oktober van 9u30 tot 12u Vertrek aan het Natuur.huis, Ransbeekstraat 1, Sint-Antelinks Gids: Frederik Dierickx en Patrick Rouckhout. Iedereen welkom. De wandeling is gratis en voor alle leeftijden. Geen inschrijving. Wandelschoenen of bij nat weer laarzen aangeraden.

20 okt

Op wandel rond het kasteel van Leeuwergem

organisatie Gidsen Vlaamse Ardennen. Een wandeling rond het kasteel van Leeuwergem voert je terug in de tijd en terzelfdertijd werp je een blik in de toekomst. Je komt tereht in een oase van rust. Voor jou opent zich een eeuwenoud samenspel van mens en natuur. Het landschap geboetseerd door de mens met de natuur als actieve medespeler. Een enorme verscheidenheid ontplooit zich: beukendreven en bos, houtkanten en hagen, vijvers, besloten weilanden en open landschappen. Het samenspel tussen het kasteel, neerhof, wind- en watermolen met de omgeving gaat vandaag door. Natuur en landschap krijgen meer veerkracht door de samenwerking tussen bosbouwer en boer, natuurbeschermer en landschapsarchitect.
Ga met ons mee op stap. Geniet van een stevige wandeling in een eeuwenoud decor, snuif de gezonde lucht op, voel de bomen en hoor de geluiden van de natuur.

Zondag 20 oktober, vertrek om 13u30 'onder de linden' aan de kerk van Leeuwergem, Zottegem. Kostprijs: 5 euro per persoon.

landschap
23 nov

quiz met een groen randje

QUIZZEN VOOR 15 JAAR NEC DE PASTORIE op 23 NOVEMBER 2019
Het NEC De Pastorie blaast dit jaar 15 kaarsjes uit en viert dit, samen met Natuurpunt Houtem, op zaterdag 23 november, met een quiz met een groen randje. Beide organisaties zetten zich in voor natuurbeheer en natuureducatie in Sint-Lievens-Houtem. Schrijf je nu in voor een quizavond vol amusement en spanning met vragen over alles en voor iedereen, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 20 ploegen).
Inschrijven kan via necdepastorie@sint-lievens-houtem.be. Deelnemen kost 5 euro per persoon en ploegen tellen maximaal 4 deelnemers. Place to be is zaal Kerksken, Rot 8 in Letterhoutem. Deuren open om 19u30. Voor alle deelnemers is er een duurzame beloning voorzien.

13 dec

gidsen voor gidsen: gesteenten

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.