cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
19 sep

de bijzondere flora van de Oudenberg (Geraardsbergen)

Organisatie Natuurpunt. 14u-17u. Afspraak parking Oudenberg, Driepikkel in Geraardsbergen. De oudenberg is vooral bekend als de top van de Muur van Geraardsbergen. Maar wist je dat het ook een van de meest waardevolle graslanden uit de streek is? Je vindt er bijzondere soorten als havikskruid, muizenoortje, knoopkruid en blauwe knoop die half september in volle bloei staan. Ontdek het hoe en waarom tijdens deze excursie. INfo: Willem Boonen 0479 098037 of willem.boonen@scarlet.be

 

planten
21 sep

cursus paddenstoelen voor beginners

Organisatie Natuurpunt. Van 19u30-22u30 in de Boembekemolen, Boembeke 18 in Brakel. Vierdelige cursus paddenstoelen voor beginners.

In de cursus paddenstoelen voor beginners duiken we de wondere wereld van de zwammen in. Bouw, leefwijze, voortplanting, eetbaarheid en giftigheid komen aan bod. Ook maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is, en leer je veel voorkomende soorten herkennen. Kostprijs 32€ voor leden van Natuurpunt, 40 € voor niet-leden. inschrijven op https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-paddenstoelen-voor-beginners-brakel-47495. Meer info: Vincent Decroock - vincent.decroock@proximus.be

 

26 sep

gezinswandeling: het verhaal van het Mijnwerkerspad

Organisatie Natuurpunt. Van 14u tot 16u, afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 in Brakel. Cultuurhistorische wandeling aan het Mijnwerkerspad. Gids: Lien Urmel. Lien Urmel was de trekker van het project 'Sporen in de tijd'. Zij heeft met hart en ziel het project getrokken en neemt ons mee in haar vervoering. Info: Jan Francois: jan@aardbol.be.

 

gezinsactiviteiten
26 sep

wandel- en fietsdag rond de Koppenberg

Op zondag 26 september organiseert MOW wandelingen en een fietstocht voor haar leden en sympathisanten. Vertrek aan Dorpshuis De Linde op avontuur rond de Koppenberg. En er is voor elk wat wils:

- Voor natuurliefhebbers een natuurwandeling van 8 km: vertrek om 14 uur

- Voor wie wat dieper wil graven, is er de landschaps- en geologiewandeling van 6,5 km: vertrek om 14.30 uur

- Gezinnen met kinderen kunnen op familieavontuur met heel wat uitdagingen (5 km): vertrek om 15 uur

- Voor de liefhebbers van twee wielen is er een gezellige fietstocht van 35 km: vertrek om 14 uur

Daarna komen we weer allemaal samen aan Dorpshuis De Linde voor een hartelijk samenzijn. Eerst biedt MOW koffie of thee met taart aan. Daarna krijgen de deelnemers nog een gratis consumptie! 

Gevolgd door een TOMBOLA, altijd prijs!

Prijs?

6 euro voor leden/ 8 euro voor niet-leden, 4 euro voor kinderen (van 4 tot 14 jaar)

INCLUSIEF: gegidste wandeling/fietstocht, kofie/thee, taart en één drankje naar keuze

Inschrijven verplicht

Stuur een e-mail naar info@milieufrontomerwattez.be en vermeld de namen van alle deelnemers.

Schrijf het juiste bedrag over naar BE84 9796 1861 3259 van Milieufront Omer Wattez vzw.

meer info op https://milieufrontomerwattez.be/actief/mow-wandelt-en-fietst

 

wandelen en fietsen
26 sep

natuurreservatentocht De Padstappers Geraardsbergen

Organisatie De Padstappers. Vrije start van 7u tot 15u, aankomst tot 18u.

vertrek: De Doos, Provinciaal domein De Gavers, Onkerzelestraat 280 Geraardsbergen.
Kies zelf je afstand tussen 7 en 32 km en wandel op eigen tempo langs het bewegwijzerd parcours doorheen o.m. Gemene Meers, Raspaillebos, Kluysbos en Markvallei. De opbrengst van de drank- en eetstands langs het parcours wordt aan Natuurpunt geschonken. Info: www.padstappers.be .

 

wandelen en fietsen
02 okt

eurobirdwatch - simultaantrektellen

Organisatie Natuurpunt. Vanaf zonsopgang (8u) tot...? We staan op de uitkijk op onze trektelposten en speuren de lucht af op zoek naar migrerende vogels. Dat doen we simultaan met nog vele trektelposten in Europa. De exacte locatie wordt bekendgemaakt via facebook: www.facebook.com/groups/vwgvap. INschirjven via dimitrivandepopuliere@hotmail.com. Info: Dimitri Van de Populiere, 0473/521344. meebrengen: warme kledij, verrekijker, vogelgids.

 

dieren
03 okt

Ulrich Libbrechtwandeling

Organisatie Libbrechtgenootschap. Na de noodgedwongen covid-pauze herneemt het Libbrechtgenootschap haar jaarlijkse Libbrechtwandeling! Kies tussen drie themawandelingen in het inspirerende landschap waar medeoprichter van MOW, de filosoof Ulrich Libbrecht, zich thuis voelde. Afsluiten kan in de parochiezaal van Zulzeke met een babbel, een drankje, een gebakje of een boek van Ulrich Libbrecht. Zondag 3 oktober, van 10 tot 12 of 14 tot 17 u., parochiezaal Zulzeke, inschrijven verplicht.

Meer info vind je hier.

 

landschap
03 okt

Wandeling Zwalmvallei Challenge - een tocht langs onze mooiste natuurgebieden

Organisatie Natuurpunt.

8u-18u, afspraak aan het Ontmoetingscentrum Strijpen, Sint-Andriessteenweg 162 in Zottegem. De 5km wandeling is kinderwagen en rolstoelvriendelijk en gaat langs deelgemeenten Strijpen, Erwetegem en Sint-Goriks Oudenhove. De 13 km wandeling passeert langs natuurgebieden Bosselken, Bruul, Bruggenhoek en Jan De Lichte. De 28km wandeling loopt langs deelgebieden Steenbergse Bossen, Vossenhol, Jansveld, Rozenhoek, Boterhoek, Bruul, Bruggenhoek en Jan De Lichte.
Het inschrijvingsgeld (10 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis) gaat integraal naaar het beheer en de aankoop van natuurgebieden. Zowel in het ontmoetingscentrum als in de Boembekemolen (tussenstop) worden biobier, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker voorzien. Info: van.geert.wim@telenet.be .

 

wandelen en fietsen
16 okt

speurneuzen naar paddenstoelen in Maalbroekbos

Organisatie Natuurpunt. 14u-16u. Afspraak aan wit kapelletje, Marlboroughstraat in Sint-Denijs-Boekel, Zwalm.

Dwars door het bos op zoek naar vele soorten zwammen. info: Vincent Decroock - vincent.decroock@proximus.be .

 

planten
17 okt

Dag van de Trage weg

Het hele weekend zijn er activiteiten in het thema Trage Wegen. Voor een overzicht: https://www.dagvandetrageweg.be/

In Erpe-Mere kan je terecht in Erondegem:
9u30-12u, Erondegemdorp, Erondegem. We kuieren samen langs de trage wegen tussen Erondegem en Erpe. Kom mee genieten en ontdek baantjes die je misschien nog niet kende. De gemeente Erpe-Mere zorgt voor een verfrissend drankje. Inschrijven verplicht via natuurpunt.erpemere@gmail.com of 0487/107954. Mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

In Oudenaarde kan je terecht in Melden:
14-17u, Kerk van Melden, Meldenstraat 1 in Oudenaarde.
Via allerlei verkeersarme en enkele trage wegen verkennen we de Meldenmeersen en de Koppenberg. Inschrijven verplicht via http://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-oudenaarde-plus# . Meer info: Paul Carond 0474 390277 cardon.paul@gmail.com of Filip Keirse, 0487 647901 filip.keirse@telenet.be

 

 

 

landschap
18 okt

startmoment Wegspotters Geraardsbergen

In Geraardsbergen gaan dit najaar de eerste wegspotters aan de slag. Wegspotters zijn wandelaars en/of fietsers die problemen langs trage wegen aan het stadsbestuur doorgeven via een eenvoudige app of via de computer. Op deze manier kunnen knelpunten snel en efficiënt worden opgelost om de trage wegen in goede kwaliteit te houden. Het volledige grondgebied van Geraardsbergen werd opgedeeld in verschillende controlegebiedjes de nu wachten op enthousiaste vrijwilligers. Heb je interesse, maar weet je nog niet zeker of je wel wegspotter wil worden? Wees er dan zeker bij op het startmoment op maandag 18 oktober 2021 om 19u30. Indien de coronamaatregelen het toelaten vindt het startmoment plaats in een zaal, indien niet zal het digitaal doorgaan. Inschrijven en meer info bij JONATHAN.CLERCKX@RLVA.BE.

 

cursussen en workshops
RLVA
22 okt

laatste dag om je plantgoed te bestellen

Vandaag is de laatste dag om je bestelling te plaatsen voor de RLVA boomplantactie. Alle info via deze link : www.rlva.be/boomplantactie%20RLVA

 

planten
RLVA
24 okt

12.000 jaar Bos t'Ename tot leven

Organisatie Natuurpunt. Het boek “12.000 jaar Bos t’Ename” beschrijft het leven in en rond het Bos t’Ename sinds de laatste ijstijd tot de dag van vandaag. Speciaal voor de lancering van het boek voorziet werkgroep Bos t’Ename een wandeling langs delen van het bos die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. Het wandeltraject wordt doorspekt met verschillende activiteiten die het bos van vroeger en nu tot leven brengt.

Zo maak je kennis met het kappen van bomen die net zoals in de Middeleeuwen uitgesleept worden door paarden, worden er takkenbussels gemaakt, zie je het vuur in een bakoven waarin we bakken met granen die in het natuurgebied gekweekt worden, zie je verschillende prehistorische technieken of kun je samen met specialisten ter zake kennis maken met verborgen soorten die in het bos leven.

Bij het startpunt krijg je niet alleen een wandelkaartje. Je kunt er ook terecht als je verschillende verrekijkers wil testen of een hapje en een drankje wil nuttigen in het prachtige kader van het bos. Bos t’Ename is op dat moment ook de laatste halte van de container waarmee Natuurpunt zijn 20-jarig bestaan viert.

Inschrijven voor deze gratis activiteit kan maar hoeft niet.

wanneer? 24 oktober van 13u30 tot 17u
waar? Afspraak aan het voormalig voetbalveld Nederename, Kapellestraat in Oudenaarde.

Meer info: https://www.natuurpunt.be/agenda/12000-jaar-bos-tename-tot-leven-48285

 

gezinsactiviteiten
30 okt

opleiding veilig knotten en kettingzaagtechniek Haaltert

Tijdens deze opleiding leer je op een vakkundige en veilige manier bomen knotten met de kettingzaag. De opleiding bestaat uit twee luiken: een theoretisch deel over veiligheid, het knotten zelf en het onderhoud van je materiaal, met daarnaast een praktisch deel waarbij ter plaatse wilgen geknot worden. Mee te nemen indien beschikbaar: kettingzaag/zagen en eventueel ander knotmateriaal, eigen beschermingsmiddelen (zaagbroek, veiligheidsschoenen, handschoenen, ...). Na de opleiding ontvang je een certificaat waarmee je je als knotter kan registreren op WWW.GOEDGEKNOT.BE. De opleiding vindt dit najaar twee keer plaats: in Haaltert op zaterdag 30 oktober en in Wortegem-Petegem op vrijdag 3 december. Kostprijs 50€ voor een volledige dag. Inlichtingen en inschrijven via WWW.RLVA.BE, LANDSCHAPSLOKET@RLVA.BE of op het nummer 055/20 72 65. Maximum 10 deelnemers.

 

RLVA
31 okt

gezinswandeling: harmonisch in de natuur

organisatie Natuurpunt. 14u-16u. Afspraak aan de boembekemolen, Boembeke in Brakel. Wil je proeven van wat Mindfulness is en tegelijk contact ervaren met de natuur: dat kan tijdens deze wandeling. Nadien ben je ontspannen en vol energie om te genieten van een molen-terrasdag. Info: els.decoster@skynet.be

 

24 nov

webinar 12 jaar Bos t'Ename (3 delige webinar reeks)

Organisatie Natuurpunt. Deze driedelige webinar reeks komt er naar aanleiding van het boek 12000 jaar Bos t'Ename. Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen. Inschrijven via deze link: www.natuurpunt.be/agenda/webinar-12000-jaar-bos-tename-geschiedenis-van-jager-verzamelaar-tot-eind-16e-eeuw-deel-1-van

 

cursussen en workshops
27 nov

RLVA BOOMPLANTACTIE

Bestellen kan tot 22 oktober 2021.

Alle info via deze link: www.rlva.be/boomplantactie%20RLVA

 

planten
RLVA
03 dec

opleiding veilig knotten en kettingzaagtechniek Wortegem-Petegem

Tijdens deze opleiding leer je op een vakkundige en veilige manier bomen knotten met de kettingzaag. De opleiding bestaat uit twee luiken: een theoretisch deel over veiligheid, het knotten zelf en het onderhoud van je materiaal, met daarnaast een praktisch deel waarbij ter plaatse wilgen geknot worden. Mee te nemen indien beschikbaar: kettingzaag/zagen en eventueel ander knotmateriaal, eigen beschermingsmiddelen (zaagbroek, veiligheidsschoenen, handschoenen, ...). Na de opleiding ontvang je een certificaat waarmee je je als knotter kan registreren op WWW.GOEDGEKNOT.BE. De opleiding vindt dit najaar twee keer plaats: in Haaltert op zaterdag 30 oktober en in Wortegem-Petegem op vrijdag 3 december. Kostprijs 50€ voor een volledige dag. Inlichtingen en inschrijven via WWW.RLVA.BE, LANDSCHAPSLOKET@RLVA.BE of op het nummer 055/20 72 65. Maximum 10 deelnemers.

 

cursussen en workshops
RLVA
05 dec

Klimaatproject in Honegem, Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Van 9u30-12u, Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.
Honegem als klimaatbuffer. Kan het? Door de aanleg van stuwtjes in grachten en beken willen we het water tijdelijk stockeren zodat het minder snel wordt afgevoerd om zo tegelijk ook overstromingen in bewoonde gebieden te helpen voorkomen. Tijdens een wandeling tonen we jullie onze plannen. Inschrijven verplicht via natuurpunt.erpemere@gmail.com of 0497/107954. Mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

 

landschap

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.